09 Şubat 2007

En "yeşil" 100 otomobil

Yahoo! Autos, Amerika'nın çevreye en az zarar veren 100 otomobilini listelemiş. Listede benzinli, dizel, biyodizel, hibrid, etanollü (etil alkol) ve doğalgazlı otomobiller bulunuyor. Her otomobil modeli, çevreye ne kadar saygılı olduğuna göre 100 üzerinden puanlanmış: puan ne kadar yüksekse, otomobil o kadar "temiz". Eski teknolojili sayılabilecek 1.5 VTEC (109 hp) motoruyla Jazz'ın Amerikan versiyonu Fit, listede 76 puanla 14. sırada. 9. sıradaki Ford Escape Hybrid dışında ilk onu yine (her araştırmada olduğu gibi) Toyota ve Honda'nın parsellediğini de ekleyeyim...

Bizim ölçülerimize göre çok da tutumlu sayılamayacak 1.5 bu başarıya imza attıysa, 1.2 ya da 1.4 Jazz muhtemelen zirveyi ele geçirirdi. Şuna dayanarak söylüyorum, bildiğimiz yeni Civic Hybrid (sedan) birinci seçilmiş. Halbuki Jazz'ın küçük hacimli I-DSI'ları, bu otomobilden daha az yakıyor.

1 yorum:

Barış Purut dedi ki...

Burada onemli olan listedeki Jazz'ın gayet performanslı fakat maksimum torkunu da ancak 5000-6000 gibi yüksek devirlerde üreten bir VTEC motora sahip olması.

Yaris Jazz'dan üst segmentte değil ama listedeki daha güçlü Amerikan versiyonu. Bizdeki Yaris ve Jazz zaten bu listedeki beş otomobili de geçerek açık arayla birinci olurdu.