Önceki gün bir Honda bayisine (ya da eski TDK kurallarına göre "bayiine") gittim. Yeni Jazz'ın ne zaman geleceğini sordum. Mayıs - Haziran 2008 gibi beklendiğini söylediler. Şimdiye kadar duyduğum "2008 sonundan önce gelmez" iddialarından sonra böyle bir şey duyunca sevindim elbette.
Ancak satış elemanı yüzümdeki memnuniyet ifadesini gördüğünden midir bilmem, o noktada mesleğinin gereklerini yapmaya başladı ve yaklaşık olarak şunları söyledi: "Yeni Jazz'ı gördünüz mü? Ben gördüm. Hiçbir değişiklik yok. Sadece motoru 100 beygir olmuş. Onun dışında her şey aynı. Bence size yılbaşından önce 2008 model Jazz verelim, 6 yıl garantiye de girersiniz."*
(*) Bu da bir başka önemli bilgi, bayinin verdiği bilgiye göre 6 yıl garanti olanağı 2007 sonuna kadar alınan otomobiller için geçerliymiş.
Niyetim bayi çalışanını eleştirmek değil. Ancak bu; sadece araba değil, herhangi bir ürün satın almaya giderken dersimizi çok iyi çalışmamız gerektiği üzerine bir başka önemli örnek. Yeni Jazz'ın tepeden tırnağa yenilendiğini, şanzımanından torsiyon çubuğuna, motorundan bagaj hacmine kadar her detayının değiştiğini son 6-7 aydır hep beraber öğrendik. Detaylı yazma fırsatı bulamadığım ve bilgilenmeyi beklediğim iki konu var mesela; 1-CVT'lerdeki tork konvertörü tamamen yenilendi, 2- Motorda suyun farklı bir yolla kullanıldığı yeni bir soğutma çözümü uygulandı. Honda'da modeller kökten yenileniyor.
Bu aralar otomobil değiştirmeyi düşünen ve seçeneklerinin arasında Jazz da bulunanlardan son 2-3 aydır benzer ve haklı sorular geliyor: 1- Yeni Jazz ne zaman çıkacak, 2- Sizce bekleyelim mi şimdikini mi alalım? Birincisinin cevabını şimdiye kadar bilmiyorduk, şu anda da sadece daha net bir tahmine dönüştü. İkincisinin cevabıysa henüz net değil: Bir yanda 2001 senesinden beri rakipsiz, alınabilecek her türlü ödülü her sene defalarca almış ve hala toplamaya devam eden, kalitesini tartışılmaz bir şekilde kanıtlamış bir otomobil var. Bu otomobil ikinci nesli çıktığında kötüleşmeyecek ve eminim alanlar bizler gibi uzun yıllar sorunsuzca kullanmaya devam edecek.
Diğer yanda da gerçekten her özelliği iyileştirilmiş, daha az yakan, daha güçlü, daha geniş, yol tutuşu daha iyi, muhtemelen güvenliği daha yüksek, donanımı daha zengin bir otomobil var.
Ancak Honda ve Jazz etiketlerine ne kadar güvensek de bu otomobil yeni çıkıyor. "Ağabeyi" gibi kendini kanıtlaması gerekecek. Ayrıca konuştuğum satış elemanının söylediği bir başka şey de 1.5 seçeneğinin - eskisindeki gibi - yine getirilmeyeceğiydi. Bence ister ikinci el, ister sıfır birinci nesil alıyor olun, doğru bir iş yapıyorsunuz.Yeni kasa çıkınca eskinin değeri düşebilir, ama orijinal Jazz çok iyi bir otomobil olarak kalacak.
Şimdi gelelim bayiye sorduğum ikinci soruya. Çıktığı günden beri Honda Civic Hatchback'i izlemeye almış durumdayım. Pahalı bir otomobil olduğu doğru ama "gönül ferman dinlemiyor"! Bayideki satış elemanına Civic HB ile ilgili sorularımı sorduğumda tekrar hayal kırıklığına uğradım. Benim için çok önemli iki şey var, onlar da ısrarla sunulmuyor: Düz vites ve sunroof. Civic'in düzü sabit hızlarda Jazz kadar düşük tüketim sunmanın yanı sıra 8.9 saniyelik 0-100'e sahip. Adeta bir aile GTI'ı. 0-100'ü 10.4 saniyeye yükselten otomatik vitesle bu araba bence çok kötü harcanıyor. Bari CVT kullanılsaymış...
Bir Honda çalışanı okuyorsa rica ediyorum cevaplasın:
1- Madem düz vites asla getirilmeyecek, neden seçenek olarak Honda'nın resmi fiyat listesinde yer alıyor?
2- Civic Hatchback 'in yurtdışında bulunan motor ve donanım seçeneklerini bizde bulmak niçin mümkün değil?
3- Neden Jazz'ın 1.5 seçeneği Türkiye'ye getirilmiyor? Az satar diye mi? Örneğin bir Smart Forfour'dan da mı az satar? Başka bir deyişle, aynı kulvarda koşturan Mitsubishi Colt'un 1.5'i ya da Note ve Meriva gibi modellerin türlü motor seçenekleri varken Jazz'ın neden yok?
4- Yeni Jazz'ın cam tavan seçeneğini görebilecek miyiz?
Bu kadar iyi otomobillerin bu derece ihmal edilmesi, fena halde diğer markaların çekimine kapılmama sebep oluyor.
27 Aralık 2007
13 Aralık 2007
Dördüncü yılında yine en iyi!
Birinci nesil Honda Jazz, JD Power & Associates 2007 araştırmasında dünyanın en az sorun çıkaran otomobili ünvanını yine korudu. Markalarda ise Honda'nın birinciliği ilk kez elinden kaçırdığı sıralamaya yandaki grafikten ulaşabilirsiniz.
Küçükler:
Kompaktlar:
Orta sınıf:
Kompakt SUV:
Kompakt pikap:
Tek koltuk sıralı pikap:
Çift koltuk sıralı pikap:
(Markaların yanındaki rakamlar, o her 100 otomobilde görülen toplam sorun sayısını ifade ediyor)
Yorum: Sürprizi bol bir liste. BMW ve Audi resmen silkinip kendine geliyor. VW ve Opel sorunlar daha da artmış. Toyota'daki düşüş ise gerçekten beklenmedik. Beni en şaşırtan, daha 3-4 sene önce Opel ve Citroen ile birlikte diplerde sürünen Mercedes'in müthiş yükselişi oldu. Ancak özellikle yeni C serisinde müşterilerinin bir süredir şikayetçi olduğu ciddi kalite sorunlarını gidermek adına çeşitli önlemler aldıkları da sır değildi. 2007 kalite sıralaması, Opel, VW, Ford, Renault, Fiat ve Citroen'in dışında her markanın yer değiştirdiğini söyleyebileceğimiz bir liste. Subaru ve Volvo da diplerden zirveye çıkanlardan. Honda'nın yıllardır süren istikrarını sektörün dalgalanmalarına takılmadan korumasını ise güven verici buluyorum.
Gelelim modellere göre puanlara. Aşağıdaki listede sadece her segmentin en iyi otomobilleri bulunuyor. Aynı şekilde rakamlar 100 otomobilde görülen toplam sorunu ifade ediyor. Ne kadar düşük, o kadar iyi. Jazz, kendisine en yaklaşan model BMW 3'ün de çok ilerisinde bir başarıya imza atmış.
Süperminiler:
Kia picanto - 169
Hyundai Atoz - 206
Küçükler:
Honda Jazz - 99
Toyota yaris - 169
Hyundai Getz - 171
Kompaktlar:
Audi A3 - 177
Mercedes Benz A sınıfı - 185
Hyundai Accent - 193
Orta sınıf:
BMW 3 serisi - 134
Mercedes Benz C sınıfı - 170
Kompakt SUV:
Honda CRV - 138
Subaru Forester - 158
Toyota Rav4 - 191
Kompakt pikap:
Opel Corsa Utility (Corsa Pikap, bizde yok) - 231
Ford Bantam (Fiesta pikap, bizde yok) - 315
Fiat Strada (Palio Pikap, bizde yok) - 321
Tek koltuk sıralı pikap:
Toyota Hilux - 225
Isuzu KB - 285
Çift koltuk sıralı pikap:
Toyota Hilux - 231
Isuzu KB (Bizdeki D-Max olabilir)- 253
01 Aralık 2007
Birinci neslin başarıları devam ediyor
Amerika'da satılan Honda Fit'in 2008 modeli, Car and Driver'ın yılın en iyi on arabası listesine tekrar girdi. (Yazının son paragrafındaki Ferrari - Fit karşılaştırmasına dikkat :)
Fit'e eşlik eden diğer dokuz otomobil şunlar:
2008 BMW 3 serisi
2008 Cadillac CTS
2008 Chevrolet Corvette
2008 Chevrolet Malibu
2008 Honda Accord
2008 Mazda MX-5
2008 Mazdaspeed 3 (Mazda 3'ten farkı, 2.3 Turbo motoru)
2008 Porsche Boxster / Cayman
2008 Volkswagen GTI
Not: Aynı derginin 2007 sıralaması da aşağıdaki şekildeydi. Neredeyse aynı:
BMW 3 Serisi
Chevrolet Corvette
Chrysler 300C
Honda Accord
Honda Fit
Infiniti G35 Sedan
Mazda MX-5 Miata
Mazda Mazdaspeed3
Porsche Boxster / Cayman
Volkswagen GTI
Fit'e eşlik eden diğer dokuz otomobil şunlar:
2008 BMW 3 serisi
2008 Cadillac CTS
2008 Chevrolet Corvette
2008 Chevrolet Malibu
2008 Honda Accord
2008 Mazda MX-5
2008 Mazdaspeed 3 (Mazda 3'ten farkı, 2.3 Turbo motoru)
2008 Porsche Boxster / Cayman
2008 Volkswagen GTI
Not: Aynı derginin 2007 sıralaması da aşağıdaki şekildeydi. Neredeyse aynı:
BMW 3 Serisi
Chevrolet Corvette
Chrysler 300C
Honda Accord
Honda Fit
Infiniti G35 Sedan
Mazda MX-5 Miata
Mazda Mazdaspeed3
Porsche Boxster / Cayman
Volkswagen GTI
29 Kasım 2007
Gülün dikeni
Jazz'ın ne kadar sorunsuz olduğu bu günlüğü takip edenlerin çok iyi bildiği üzere sayısız araştırma ve anketle kanıtlanmış durumda. Bunu 53.000 km'ye yaklaşan kendi otomobilimde de görüyorum. Jazz'ımızı 12 Kasım 2004 tarihinde almıştık, yani üç yaşını geçenlerde doldurdu. Bu üç yıl içinde periyodik bakımlarını asla aksatmadım, arabam da karşılığını fazlasıyla verdi.
- Kasım 2004'ten bugüne kadar yaşadığım tek sorunun kornanın sesinin kısılması olduğunu yazmıştım. Şimdi de ikinci ve çok daha ufak bir sorunum var. Klima düğmesinin aydınlatmasını sağlayan ampul belli ki ömrünü doldurmuş (Klimayı çalıştırdığımda yanan mavi ışıktan değil, gece düğmeyi görmemize yarayan ve farları yaktığımızda çalışan soluk sarı ampülden bahsediyorum).
Servise uğrayıp değiştirilmesini istedim. Ancak düğmelerin bulunduğu konsol tek bir büyük parçadan oluşuyor ve sadece o ampulün değişmesi için bütün konsolun sökülmesi gerektiğinden birkaç saat alacağını söylediler. O kadar vaktim olmadığından başka sefere bırakmak üzere vazgeçtim. 50.000 bakımına girmeden önce gerçekleşmiş olsaydı iyi olurdu elbette. Şimdi düşünüyorum, bu kadar önemsiz bir aksaklık için arabayı satacağım ya da konsolu söktürmeyi gerektirecek daha ciddi bir sorun çıkana kadar dokunmayacağım. Onca düğme ve kablonun yanıp yanmadığını bile fark etmediğim bir ışık için yerinden oynatılması fikrine pek sıcak bakmıyorum da...
- Geçen hafta başka türlü bir sorunum daha oldu. Jazz'ın arka plakasının üstünde bulunan ve Honda logosunun yer aldığı plastik bölme, belli ki yüksekçe bir aracın çarpması yüzünden çatlamış. Neyse ki o plastik muhafazanın içinde bulunan silecek parçaları ya da plaka aydınlatmalarında bir sorun yok, ama görünüşü can sıkıcı. Klima düğmesi ampulü için servise gittiğimde bunu da sordum, ancak aldığım cevap iç karartıcıydı. Hasar çok küçük ama o parçanın sigortadan değiştirilmesi için beyanda bulunduktan sonra eksper gelmeden hiçbir şey yapılamıyor. Bu da ufacık bir tamirat için arabanın bir hafta yatması anlamına geliyor. Beyanımı verdikten sonra arabayı alayım, eksper geldiğinde haber verin getireyim dedim, doğal olarak kabul etmediler. Eşimin ailesi Bahçelievler'de, benim ailem Kozyatağı'nda oturuyor; otomobilsiz bir haftasonu kızımızın sırt çantası ve pusetiyle büyük bir işkence ve masrafa dönüşebilir. O kadar uzun süre arabasız kalma imkanımız olmadığından belki ampul değişimiyle birlikte plastik kapağın tamirini de arabayı satacağım güne kadar bekletirim.
İkisi de çok önemsiz sorunlar, zaten ikincisi de dikkatsiz (ve not bırakmamasına bakılırsa saygısız) bir şoförün sebep olduğu ufak bir hasar.
Ampulün ömrünün bitmesi sorundan sayılmaz ama korna arızası kendini yalnız hissetmesin diye listeme onu da ekliyorum. Sonuçta 53.000 km'de sadece korna bozuldu ve bir de ampul söndü.
- Tüketim? Kış lastiklerine, bu aralar sürekli dur kalkla ilerlediğim yoğun trafiğe ve camlarda buğu olmaması için kışın da sürekli klima kullanma huyuma rağmen... Bu sabah daha benzin uyarı ışığı yanmamıştı ve 32 litreden az benzinle 530 km yapmıştım.
- Son olarak, Otohaber dergisi'nin 26 Kasım - 2 Aralık 2007 sayısını almanızı tavsiye edeceğim. "Tüketici ne kadar memnun?" başlıklı haberinde Neşet Tosun, uzun zamandır merak ettiğimiz ama üşenip de araştırmadığımız kimi detaylar sunmuş. Şikayetvar ve Şikayetim sitelerinde kayıtlı sorunları otomobil markalarına ve çözüm oranına göre sıralamış, ayrıca konunun uzmanlarından da önemli görüşler almış.
- Kasım 2004'ten bugüne kadar yaşadığım tek sorunun kornanın sesinin kısılması olduğunu yazmıştım. Şimdi de ikinci ve çok daha ufak bir sorunum var. Klima düğmesinin aydınlatmasını sağlayan ampul belli ki ömrünü doldurmuş (Klimayı çalıştırdığımda yanan mavi ışıktan değil, gece düğmeyi görmemize yarayan ve farları yaktığımızda çalışan soluk sarı ampülden bahsediyorum).
Servise uğrayıp değiştirilmesini istedim. Ancak düğmelerin bulunduğu konsol tek bir büyük parçadan oluşuyor ve sadece o ampulün değişmesi için bütün konsolun sökülmesi gerektiğinden birkaç saat alacağını söylediler. O kadar vaktim olmadığından başka sefere bırakmak üzere vazgeçtim. 50.000 bakımına girmeden önce gerçekleşmiş olsaydı iyi olurdu elbette. Şimdi düşünüyorum, bu kadar önemsiz bir aksaklık için arabayı satacağım ya da konsolu söktürmeyi gerektirecek daha ciddi bir sorun çıkana kadar dokunmayacağım. Onca düğme ve kablonun yanıp yanmadığını bile fark etmediğim bir ışık için yerinden oynatılması fikrine pek sıcak bakmıyorum da...
- Geçen hafta başka türlü bir sorunum daha oldu. Jazz'ın arka plakasının üstünde bulunan ve Honda logosunun yer aldığı plastik bölme, belli ki yüksekçe bir aracın çarpması yüzünden çatlamış. Neyse ki o plastik muhafazanın içinde bulunan silecek parçaları ya da plaka aydınlatmalarında bir sorun yok, ama görünüşü can sıkıcı. Klima düğmesi ampulü için servise gittiğimde bunu da sordum, ancak aldığım cevap iç karartıcıydı. Hasar çok küçük ama o parçanın sigortadan değiştirilmesi için beyanda bulunduktan sonra eksper gelmeden hiçbir şey yapılamıyor. Bu da ufacık bir tamirat için arabanın bir hafta yatması anlamına geliyor. Beyanımı verdikten sonra arabayı alayım, eksper geldiğinde haber verin getireyim dedim, doğal olarak kabul etmediler. Eşimin ailesi Bahçelievler'de, benim ailem Kozyatağı'nda oturuyor; otomobilsiz bir haftasonu kızımızın sırt çantası ve pusetiyle büyük bir işkence ve masrafa dönüşebilir. O kadar uzun süre arabasız kalma imkanımız olmadığından belki ampul değişimiyle birlikte plastik kapağın tamirini de arabayı satacağım güne kadar bekletirim.
İkisi de çok önemsiz sorunlar, zaten ikincisi de dikkatsiz (ve not bırakmamasına bakılırsa saygısız) bir şoförün sebep olduğu ufak bir hasar.
Ampulün ömrünün bitmesi sorundan sayılmaz ama korna arızası kendini yalnız hissetmesin diye listeme onu da ekliyorum. Sonuçta 53.000 km'de sadece korna bozuldu ve bir de ampul söndü.
- Tüketim? Kış lastiklerine, bu aralar sürekli dur kalkla ilerlediğim yoğun trafiğe ve camlarda buğu olmaması için kışın da sürekli klima kullanma huyuma rağmen... Bu sabah daha benzin uyarı ışığı yanmamıştı ve 32 litreden az benzinle 530 km yapmıştım.
- Son olarak, Otohaber dergisi'nin 26 Kasım - 2 Aralık 2007 sayısını almanızı tavsiye edeceğim. "Tüketici ne kadar memnun?" başlıklı haberinde Neşet Tosun, uzun zamandır merak ettiğimiz ama üşenip de araştırmadığımız kimi detaylar sunmuş. Şikayetvar ve Şikayetim sitelerinde kayıtlı sorunları otomobil markalarına ve çözüm oranına göre sıralamış, ayrıca konunun uzmanlarından da önemli görüşler almış.
26 Kasım 2007
23 Kasım 2007
Birinci nesil de boş durmuyor
İkinci nesil piyasaya çıkışının birinci ayı dolmadan Japonya'da yılın otomobili seçilirken, altı yaşını dolduran birinci nesil de koleksiyonuna bir ödül daha ekledi. Emektar Jazz, Hollanda'da yılın en iyi otomobili seçildi. Bu ödülü geçen sene de almış ama Flamanca bilmediğim için haberim olmamış. Değerlendirilen bütün otomobiller ve sıralamaları aşağıda. Bu haberi Google Translate yardımıyla çat pat İngilizceleştirip yayan kişinin yazısı da burada.
1 | Honda Jazz | 110,5 | ||||||
2 | Toyota Prius | 108,9 | ||||||
3 | Lexus IS | 108,7 | ||||||
4 | Subaru Impreza | 108,0 | ||||||
5 | Honda Accord | 107,4 | ||||||
6 | Toyota Yaris | 106,7 | ||||||
7 | Toyota Corolla Verso | 106,3 | ||||||
8 | Toyota Corolla | 106,2 | ||||||
Toyota Aygo | 106,2 | |||||||
BMW 1-serie | 106,2 | |||||||
11 | Hyundai Santa Fe | 105,2 | ||||||
Honda Civic | 105,2 | |||||||
Nissan Note | 105,2 | |||||||
14 | Audi A3 | 105,0 | ||||||
15 | Mazda 3 | 104,9 | ||||||
Subaru Forester | 104,9 | |||||||
17 | Mercedes-Benz C-klasse | 104,7 | ||||||
18 | Audi A4 | 104,5 | ||||||
19 | Smart forfour | 104,1 | ||||||
20 | BMW 3-serie | 104,0 | ||||||
21 | Volvo S60 | 103,9 | ||||||
22 | Toyota Avensis | 103,5 | ||||||
Daihatsu Sirion | 103,5 | |||||||
24 | Mercedes-Benz E-klasse | 103,3 | ||||||
25 | Mazda 5 | 103,1 | ||||||
26 | Mazda 6 | 102,9 | ||||||
Suzuki Swift | 102,9 | |||||||
28 | Subaru Legacy | 102,6 | ||||||
Toyota RAV4 | 102,6 | |||||||
30 | Skoda Octavia | 102,2 | ||||||
31 | Ford S-MAX | 101,7 | ||||||
Alfa Romeo 159 | 101,7 | |||||||
BMW 5-serie | 101,7 | |||||||
34 | Volvo XC90 | 101,2 | ||||||
Ford Ka | 101,2 | |||||||
36 | Mercedes-Benz A-klasse | 101,1 | ||||||
Opel Meriva | 101,1 | |||||||
38 | Citroen Xsara Picasso | 101,0 | ||||||
Volkswagen Golf Plus | 101,0 | |||||||
40 | Volvo V70/XC70 | 100,8 | ||||||
41 | Fiat Panda | 100,7 | ||||||
42 | Volkswagen Jetta | 100,5 | ||||||
Skoda Fabia | 100,5 | |||||||
44 | Peugeot 207 | 100,4 | ||||||
45 | Alfa Romeo 147 | 100,2 | ||||||
Volvo S40/V50 | 100,2 | |||||||
47 | Ford Focus | 100,1 | ||||||
48 | Chrysler 300C | 100,0 | ||||||
49 | Nissan Micra | 99,8 | ||||||
Renault Clio | 99,8 | |||||||
51 | Audi A6 | 99,7 | ||||||
52 | Mitsubishi Outlander | 99,6 | ||||||
Volkswagen Touran | 99,6 | |||||||
54 | Ford Focus C-MAX | 99,5 | ||||||
Opel Zafira | 99,5 | |||||||
56 | Mitsubishi Colt | 99,3 | ||||||
57 | Volkswagen Golf | 99,2 | ||||||
58 | Kia Sportage | 99,1 | ||||||
59 | Opel Astra | 99,0 | ||||||
60 | Saab 9-3 | 98,9 | ||||||
Hyundai Getz | 98,9 | |||||||
62 | Mini Mini | 98,8 | ||||||
Seat Altea | 98,8 | |||||||
Volkswagen Polo | 98,8 | |||||||
65 | Fiat Grande Punto | 98,1 | ||||||
66 | Seat Leon | 98,0 | ||||||
67 | Opel Corsa | 97,9 | ||||||
68 | Ford Fiesta | 97,2 | ||||||
69 | Citroen C5 | 96,8 | ||||||
Fiat Stilo | 96,8 | |||||||
71 | Hyundai Tucson | 96,7 | ||||||
72 | Suzuki Grand Vitara | 96,5 | ||||||
Saab 9-5 | 96,5 | |||||||
74 | Renault Espace | 96,2 | ||||||
75 | Ford Fusion | 95,9 | ||||||
76 | Opel Vectra | 95,8 | ||||||
77 | Ford Mondeo | 95,7 | ||||||
Nissan X-Trail | 95,7 | |||||||
79 | Alfa Romeo GT | 95,6 | ||||||
Seat Ibiza | 95,6 | |||||||
81 | Volkswagen Passat | 95,4 | ||||||
82 | Citroen C4 | 95,3 | ||||||
83 | Volkswagen Fox | 95,1 | ||||||
84 | Renault Scénic | 94,9 | ||||||
85 | Citroen C3 | 93,4 | ||||||
86 | Renault Laguna | 93,2 | ||||||
87 | Peugeot 206 | 93,1 | ||||||
88 | Renault Mégane | 92,1 | ||||||
89 | Peugeot 407 | 91,0 | ||||||
90 | Peugeot 307 | 90,9 |
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)