28 Aralık 2006

Kısa kısa, bol bol: 2006'nın son postası

- Honda, küresel model sayısını beşe çıkarmayı planlıyor: 2009'a kadar Civic, Accord, Jazz ve CR-V dörtlüsüne hibrid bir üye katılabilir. Not: üç veya daha fazla pazarda satılan (buradaki pazar kelimesi "kıta" anlamına geliyor diyebiliriz) otomobiller küresel model sayılıyormuş)

- Jazz, Hindistan'da da satılacak. 96'da ettiği iki yemin varmış Honda'nın 1- Asla dizel üretmeyeceğiz, 2- Hindistan'a asla küçük otomobil vermeyeceğiz. Honda bir süredir gönül rahatlığıyla düşük emisyonlu, yüksek güçlü dizel üretiyordu, böylece ikinci yeminleri de bozuluyor!

- TCC'den karda sürüş tavsiyeleri:
1- Hızınızı koşullara göre belirleyin, düşük süratlerde daha çok tepki verecek zamanınız olur,
2- Tehlikelere karşı tetikte olun, aynı anda birden fazla eylemde bulunmayın (mesela en bas
itinden viraj + fren gibi)
3- Rahat bir sürüş için gerekli ayarlamaları yapın (buğuyu engellemek, direksiyona kalın kıyafetlerle oturmamak gibi),
4- Farları ve silecekleri temiz ve çalışır tutun, kış lastiği kullanın ve dört mevsim lastiğinin taviz vermek anlamına geldiğini unutmayın,
5- Dörtçekerlerinize fazla güvenip fren ya da virajda ekstra avantajınız olduğu yanılgısına kapılmayın,
6-
ABS'nin mucize gerçekleştiremeyeceğini asla aklınızdan çıkarmayın (teknoloji, sağduyunuzun yerini almasın),
7- Yoğun yağışta ileriyi görebilm
ek ve gözlerinizi yormamak için uzun yerine kısa farları kullanın,
8- Gündüz yolculuklarında kaliteli güneş gözlükleri takın,
9- Olaylara hızlı ve seri değil, önceden düşünülmüş yumuşak hareketlerle tepki verin,
10- Momentumunuzu koruyun, yokuşun tepesine hiç varamamaktansa ağır ağır varmak daha iyidir, ivmeniz sıfır veya sıfıra yakın olsun. Türkçesi? Lisede fiziği kopyasız geçenler karda daha iyi sürüyorlar
:)

- Wikihow'dan daha kapsamlı bir karda sürüş yazısı. Malesef çevirmeye vaktim yok...

- Küçük otomobillerin sağlamlığı mercek altında: Fit, Yaris ve Mini Cooper gibi sınıfının en güvenilir otomobilleri bile ön ve yan çarpma testlerinden gayet yüksek puanlar alırken arkadan SUV ve benzeri büyük araçların çarpmasında üç yıldızla sınıfta kalmışlar. Orta sınıf üyesi olmasına rağmen küçük sınıf olarak pazarlanan Nissan Versa'nın durumuysa daha iyi. Bazılarına göre çözüm, yollarda daha az SUV olması. İddialara göre ölümcül kazaların çoğu bu araçlarla bağlantılı. BP'nin notu: Çarpışan iki aracın yükseklik farkının ölümcül sonuçlar doğurduğunu gösteren araştırmalar var; birinin darbeyi karşılama bölgesi diğerinin camına gelince sonuç hoş olmuyor. Belki uzak bir gelecekte bu konuda da bir standardizasyon görebiliriz.

<- Eğlenceli bir grafik uygulama.


- Zytek adlı bir İngiliz firması, Smart 1.5 Forfour'un dizeline hibrid uygulaması yapmış. Sonuç 3,2 lt/100 km. Ayrıca 1.3 Jazz'ın 134, hibrid Prius'un da 104 g/km CO2 emisyonuna karşılık (ki bunlar çok düşük değerler) Smart Dizel Hibrid 88 g/km
veriyor.

- Consumer Reports, Honda Fit, Kia Rio, Nissan Versa, Hyundai Accent, Toyota Yaris beşlisini test etmiş, sonuç bildiğiniz gibi.

- จี-ฟอร์ซ คอนโทรล:
Ne anlama geldiğini bilmiyorum ama güvenlikle ilgili olduğu kesin.

- The Weekly Driver yazarı James Raia Fit'in eleştirilecek bir tarafını bulamıyor.


- Honda'nın kronolojik olarak sıralanmış marifetleri: VTEC, FCX, I-DSI, Asimo diye paşa paşa giderken 2005'te pirinç genine de el attıklarını göreceksiniz, şaşırmayın!

- Bir dilek listesi, iki numaraya dikkat. Jazz haberlerini iki yıldır takip ediyorum, iki senedir de sayısız dilek listesinde Jazz'ın geçtiğini görüyorum.

- The Auto Channel yazarı John Hail
ig Fit'i güzel güzel anlatıyor ama yazının bir yerinde golf çantasını arabaya sığdıramadığını ifade ediyor. Acaba tam 5 yolcuyla doluydu da katlayacak koltuk mu bulamadı? 4 kişiyle bile alabilmesi lazım, en büyük golf sopaları bile sadece 110-120 cm uzunluğunda.




1300 litre kargo, 1,3 metre iç yükseklik, yatık halde 2,4 metre uzunluğunda yük taşıyabilme marifetlerini düşünüyorum da... 3 metre mi bu çantanın boyu, anlamadım ki :)

- Ford,
1.8 litre motorlu ve Fit'e rakip bir model üretecekmiş. 2010'da... Koskoca Ford, küçük bir yerel üretici gibi hedef koyuyor, ne kadar tuhaf. Fit'in zaten yeterince rakibi var, gayet de iyiler, orada araya girmeye çalışmak yerine yeni bir anlayış geliştir, yeni bir sınıf yarat, değil mi ama sevgili Ford? Bir de 2010 diyorsun, ne yaptın yahu?

- Miami.com, "Honda mükemmel bir giriş seviyesi otomobili yapmış" diyor.

- Taylandlı Jazzcılar buluşmuş. Genellikle üyelerin fotoğrafları var ama arada ilginç Jazzlar da görebilirsiniz:





- 2006'nın son yazısının da sonuna geldik:
Bütün günlük okurlarına sağlıklı ve mutlu bir yıl diler, geçmiş Noel ve Hanuka'yla gelecek Kurban bayramınızı kutlarım!..

23 Aralık 2006

Japonca bilen?

Fit Daily Active.
Haberin kaynağından tek öğrenebildiğim, taslaklarını gördüğümüz elden geçirilmiş Fit'in Tokyo Auto Salon 2007'de tanıtılacağı. Yeni kasa olmadığını söyleyebiliriz ama otomotivde bir modelin bu kadar ciddi ve resmi bir modifikasyondan geçmesi, genellikle gidici olduğunun işaretidir. Neyse, büyük konuşmayı kesip takipte kalalım...

06 Aralık 2006

Honda'nın buluşu

Celil Oker (ne yapıp edip tanıyın bu muhteşem adamı), bir reklâm yazarlığı atölyesinde katılımcıları "Yaratıcılık nedir?" sorusuyla baş başa bırakmıştı. Kimisi "İyi fikir bulmaktır", kimisi de "daha önce yapılmamış yepyeni bir şey bulmaktır" gibi cevaplar veriyordu. Hepsi de bir ucundan yaratıcılığı tarif eden ama resmin bütününü veremeyen tanımlardı; "Her iyi fikir yaratıcı değildir" ya da "Daha önce yapılmamış şeyler yaratıcı olmak zorunda değildir" gibi. Bu soruyu aklınızın bir köşesinde tutun.

Şimdi, Honda'nın buluşunu en kısa şekilde özetliyorum:
1- Her otomobile birer GPS cihazı yerleştirilir,
2- Bu otomobillere görüntüleri merkezi bir sunucuya kesintisiz aktaracak kameralar yerleştirilir,
3- Yeri belli olan binlerce otomobil sayesinde evimizden çıkmadan yolun durumunu, trafikte sıkışmışken kilometrelerce ötede yolu neyin tıkadığını, otoparkın dolu mu boş mu olduğunu vs. öğrenebiliriz.

Daha da hoş olanı, bir yazılım yardımıyla (patentte sadece
"Optimization software" olarak geçiyor) yeteri kadar aracın sağladığı veriden elde edilen sanal bir şehir içinde dolaşabilecek olmamız.

Google Earth, Virtual Earth ve World Wind gibi yazılımların gittiği doğrultuya bakarsak bu sistemin yakın gelecekte gerçekleşmemesi için bir sebep göremiyorum. Kablosuz internet ise ayrı bir hikâye.

Şimdi de Celil Oker'in "Yaratıcılık nedir?" sorusuna verdiği cevaba gelelim. Oker, var olan değerleri birleştirip yeni ve farklı üçüncü bir değer üretmenin yaratıcılık olduğunu nefis örneklerle sergiledikten sonra şunu demişti:

"Yaratıcılık, işe yarayan yeniliktir"


05 Aralık 2006

25 etmiş!

Geçen gün Bununla kaç etti? şeklinde bir başlık atmıştım. Üşenmedim, Jazz'ın bildiğim ve günlükte haberini verdiğim başarılarını sıraladım. Unutmayın ki bunlar sadece 2004 sonundan beri okuduklarım; Jazz 2001'den (Avrupa ve Türkiye'de 2002) beri var. Uzakdoğu'daki başarılarını takip edebilmiş değilim.

1- İngiltere'de müşteri memnuniyeti anketi birincisi
2- JD Power & Associates Survey 2004: 250 model arasında en iyi otomobil
3- 76050 katılımcı arasında yapılan Top Gear anketi: Sınıfının en iyisi
4- Synovate araştırması: En sorunsuz otomobil
5- Hürriyet Otobil 2005 anketinde en iyi ilk üç içinde (birinci Mini)
6- İngiltere'de sınıfının en çok satanı
7- Auto Express anketinde en iyi ikinci otomobil (birinci de Honda S2000)
8- En iyi ikinci el otomobil
9- JD Power & Associates Survey 2006: 105 model arasında en kaliteli ikinci otomobil (Birinci Lexus IS)
10- Which? anketinde yılın en güvenilir otomobili.
11- İkinci elde en az değer kaybeden otomobil.
12- 1.300.000 otomobil arasında yapılan araştırmada Amerika'nın en sorunsuz otomobili.
13- Kanada'nın en sorunsuz otomobili.
14- Güney Afrika'da yapılan JD Power Survey 2006'da sınıfının en iyisi.
15- Car&Driver araştırmasında 2007'nin en iyi 10 otomobilinden biri.

(ek 1) 16- Consumer Reports araştırmasına göre sınıfının en iyi düz vitesli otomobili!
Not: En iyi otomatik de Nissan Versa seçilmiş. Hatırlatmalı: Amerika'da CVT Jazz yok, onun yerine standart bir otomatik var.

(ek 2) 17- Amerika'da 2007 yılının en iyi otomobili.

(ek 3) 18- İngiltere'de sınıfının en iyi otomobili, genel sıralamada da 152 araç arasında da en iyi ikinci otomobil (Birinci Honda S2000).

(ek 4) 19- Auto Express Driver Power 2007'de sınıfının en iyisi.

(ek 5) 20-
Auto Express anketinde sınıfının en iyi ikinci el otomobili (2007)

(ek 6) 21- CNN Money: sınıfının en iyi otomobili (2007)

(ek 7) 22- JD Power & Associates: sınıfının en beğenilen otomobili (2007)

(ek 8) 23 ve 24: Hollanda'da 2006'nın ve 2007'nin en iyi otomobili.


(ek 9) 25- Japonya'da 2007-2008 döneminde yılın otomobili (ikinci neslin ilk ödülü)

Hibridle dizeli unutun: Yakıt buharı teknolojisi

Benzin buharlaştığında ne olur? Kimileri için güzel kokar, tamam. Bir de buhar yeterince yoğun olursa ufak bir kıvılcımda patlar. Birileri bu fikirden yola çıkarak sıvı değil de buharlaştırılmış benzinle çalışan motor üretmiş, bunu da SEMA'da sergilemiş. Peki ya sonuç? 1.5 litre VTEC Honda + turbo besleme=180 HP. Haklı olarak "Bunda ne var ki?" diyebilirsiniz. Ancak işin sırrı tüketimde: bir galonla standart benzinle 92 mil gidebilen, yani metrikçesi 100 kilometrede sadece 3 litre yakan bir 180 hp'den bahsediyoruz! Bu motor, buharlaşmış benzinin verimliliği sayesinde 20:1'lik hava-benzin oranıyla çalışıyor. TSI'nin gücüne, hibrid'in de tutumluluğuna sahip rüya gibi bir motor.

Not: Belki fizik derslerinden hatırlarsınız, "Kaynar su mu yoksa buhar mı daha kötü yakar?" diye bir soru vardı. Cevap, bu teknolojinin de sırrını açıklar gibi: "Daha fazla enerji yüklü olduğu için buhar daha kötü yakar".

04 Aralık 2006

Jazz platformunda bir mini-minibüs






Los Angeles Otomobil Fuarı, Honda'nın ilginç bir modelinin lansmanına sahne oldu. Honda'nın açıklamasına göre Jazz platformu üzerinde geliştirilen Step Bus'ın (tuhaf şekli dışında) Jazz'dan önemli bir farklılığı var.

Jazz'ın benzin deposu öne kaydırılınca arkada doğan boşluk ve alçak zemin, yükleme kapasitesini akıl almaz bir şekilde artırmaya yarıyor. Bu boşluğun doğurduğu imkânlardan da çok çeşitli şekillerde faydalanılabiliyor.

Step Bus'ın radikal farklılığı, arka koltuk altındaki dev boşluğun motor için kullanılmış olması (Step Bus yine önden çekişli). Bu sayede Jazz'la aynı boyda ama çok daha kısa burunlu, prizmatik (çirkin'in geometricesi) tasarımlı ancak içi çok ferah bir otomobile imza atılmış. haliyle Jazz'ın yükleme imkanlarına sahip değil ama yolcular için gerçekten geniş bir alan ve bol koltuk pozisyonu sunuyor.

Özetle Step Bus, benzin deposunun öne, motorun da arkaya kaydırıldığı ilginç bir Honda. Honda'nın bir sonraki adımda ne yapacağını tahmin etmeye çalışmak giderek daha eğlenceli bir hal almıyor mu?

2007'nin en iyi 10 otomobilinden biri

Car & Driver dergisi, Fit'i 2007'nin en iyi on otomobili arasında gösterdi.
Derginin sitesindeki Fit yorumunun son cümlesi de dikkate değer:
"İşte insanların sadece karşılayabildikleri için değil, istedikleri için alacakları bir otomobil"


Car&Driver'a göre 2007'nin en iyileri:
  • BMW 3 serisi
  • Chevrolet Corvette
  • Chrysler 300
  • Honda Accord
  • Honda Fit
  • Infiniti G35
  • Mazda MX-5
  • Mazda Mazdaspeed3
  • Porsche Boxster ve Cayman
  • Volkswagen GTI




1.5 Jazz'a turbo uygulaması

Avustralyalı bir Fit Freak üyesi, 1.5 VTEC (109 hp) Jazz'ına turbo uygulaması yapmış.
Sonuç, 8 psi basınç altında 184 hp güç ve 203 nm tork (devir belirtilmemiş). Turbo, 11 psi olan son gücünde kullanıldığında da motor 203 beygir gücü veriyormuş. Bu gücün ve hızın doğuracağı sonuçları karşılayacak ek donanımın varlığı hakkındaysa en ufak bir bilgi verilmemiş.
Konunun tartışıldığı foruma baktığımızda bu Jazz'ın 1.3 motorlu olduğunu zanneden bir üyenin uyarısı üzerine anlıyoruz ki I-DSI motorları güçlendirmek için turbo değil, "supercharger" (aşırı besleme) ünitesi tavsiye ediliyormuş.