13 Eylül 2007

Kitlelerin hibridi + Nefis bir tüketim günlüğü

1- Önemli bir haber:

Honda, Jazz'ın hibridi olarak özetlenebilecek ve herhalde 2-3 yıldır merakla beklenen Global Small Hybrid modelini "gerçekleştirdi". Fotoğraflardan da görebileceğiniz şekilde önünde bir tuhaflık var. Araba maske takmış gibi duruyor çünkü tipi böyle olmayacak. 2009 veya 2010'da çıkması beklenen kitlelerin hibridinde dikkati çeken diğer nokta da arkasının ciddi derecede uzatılmış olması. Bu uzaman
ın aracı çirkinleştirme riski elbette var ama 500-600 litre bagaja sahip ve yaklaşık 4,2 m.'lik bir Jazz, hibrid motorun getireceği müthiş ekonomiyle birlikte gerçekten akıllara zarar bir otomobil olurdu. Yeni 1.3 motor için 4 lt/100 km tüketimden bahsediliyor, hibridi bir düşünün!

Not: Resimleri edindiğim kaynakta araçla ilgili herhangi bir yeni bilgi bulunmuyor, son 3 senedir yapılan spekülasyonların tekrarı var. Güvenilir detaylar sızmaya başladığında yazarım.


2-
Otomatik Jazz'ın gerçek hayat tüketimi:

Jazzcı Kardeşler sitemizden Oğuzhan İmamoğlu, tanıdığım en disiplinli ve kararlı insan olsa gerek. İki seneden uzun bir süre boyunca bütün tüketim değişkenlerini (benzini hangi istasyondan aldığından tutun da oktanına ve sürüş tarzına varıncaya kadar) hiç atlamadan kaydederek nefis bir Excel tablosu oluşturmuş. Aslında amacım bu tablodan yola çıkarak güzel ve anlaşılır bir grafik hazırlamaktı fakat işlerimin yoğunluğundan hiç vakit bulamadım. Yayınlayamamaktansa dosyanın kendisini gönderiyorum. Özellikle yeni otomobil alma aşamasındakilere yönelik son derece doyurucu bir kaynak olan bu dosya için Oğuzhan'a teşekkürlerimle...

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Rica ederiz efendim... Çorbada biraz da bizim tuzumuz olsun, ama asıl çorbayı hazırlayanı tebrik etmek lazım..:)

Umarım, gerçek tüketim değerleri konusunda, bir fikir verebilir...

Adsız dedi ki...

İyi de bu bildiğimiz Airwave'den başkası değil. Panjuru filan değiştirecekler herhalde, ondan maskelemişler.
Selim

Barış Purut dedi ki...

Selim Bey, bu kasa gerçekten de Airwave'e ait. Gözümden kaçmış, iyi ki hatırlattınız. Airwave sadece Japonya'da satılan bir model ve "global small car" platformu üzerine inşa edilen üç otomobilden biri: Fit Aria / City (sedan), Fit / Jazz (hb) ve Airwave (sw). Demek ki artık diğer ülkelerde de satılacak. Ya da en azından hibrid otomobillerin çok sattığı ABD'de Prius'la savaşacak.

Burada da içinin fotoğrafları:
http://picars.info/honda/airwave/gallery.php?type=int

Unknown dedi ki...

selamlar..
Ben de bu ay sonunda eski kasa ama 2009 model bir Jazz sahibi oluyorum.
Şu excel verisine bir türlü ulaşamadım, sanırım silinmiş.Tekrar upload etmeniz mümkün müdür?
Bu arada Barış Bey, hakikaten harika bir bilgi havuzu oluşturmuşsunuz Jazz için, çok teşekkürler..

Barış Purut dedi ki...

Merhaba, Excel tablosunu oluşturan arkadaşımız Oğuzhan'a bir mesaj attım,i umarım dosya hala duruyordur da tekrar gönderir. Ben de o zaman tekrar bir dosya paylaşım sitesine yüklerim.

Bu arada her ihtimale karşı jazzcikardesler.com'da da bir arama yapın, dosyaya büyük ihtimalle oradan ulaşabilirsiniz.

Barış Purut dedi ki...

Ve övgünüz için de çok teşekkürler, atlamışım pardon :)