27 Şubat 2008

2. nesil ABD'de tanıtıldı

Japonya'dan sonra Amerika'da da yeni neslin lansmanı yapıldıNew York Uluslararası Otomobil Fuarı'nda tanıtılan Fit için gelen ilk yorumlarda orijinalinde zaten iyi olan bütün özelliklerin daha da mükemmelleştirildiğinden ve ufak tefek kusurların da giderildiğinden bahsediliyor. Örneğin yeni Fit'teki yolculukları daha sessiz hale getirmek için çatı, zemin ve gösterge panelinde ek dolgu malzemeleri kullanıldığı ifade ediliyor. Otomobilin Amerika'da 2008 sonu ya da 2009 başında satışa çıkması bekleniyor. Amerika'da çıkacak modelin otomatik seçeneğinin CVT şanzımanlı olup olmayacağı ise hala bir soru işareti. 

02 Şubat 2008

Birinci nesildeki CVT sorunu

Londra'dan bir Jazz sahibinin bir İngiliz otomobil dergisine yolladığı mektup ve karşılığında aldığı cevap:

SORU: Otomatik Jazz'ımı sadece 13.000 mil (20.800 km) kullanmıştım ki CVT şanzımanının değişmesi gerektiği ortaya çıktı. Fiyatının 6000 paund olduğunu öğrenmemle durum daha da kötü bir hal aldı (Jazz'ın oradaki ikinci el değeri zaten 6000-7000 paund olmalı - BP). Bu problemi yaşayan başka Jazz sahiplerini de duymuştum. Honda'ya bunun bir imalat hatasından kaynaklanmış olması gerektiğini ve masrafı karşılamalarını istediğimi yazdım. Karşılığında CVT şanzımandaki sorunun farkında olduklarını, fakat otomobilim garantiden çıktığı için yapabilecekleri bir şey olmadığı cevabını aldım. Honda'nın fikrini değiştirmesi için ne yapabilirim?

CEVAP: Jazz'ınızın yaşını belirtmemişsiniz. Kısa mesafelerde ve hep soğukken kullanılan araçlar uzun yol yapanlara göre çok daha ağır hasar görür çünkü uzun süreli kullanılan araçlara göre çok daha ağır koşullarda çalışır.  Direksiyon, fren ve şanzıman da süratle zarar görür. Honda, bu tip kullanımda CVT şanzıman yağının iki yılda bir değiştirilmesini tavsiye ediyor. Ama buna rağmen çok az ya da kısa mesafelerde kullanmanız durumunda CVT şanzımanın bantları (kayışları) kendi kendine tahrip olabiliyor. CVT'lerin diğer bir sorunu da elektromanyetik debriyaj arızası, ama bu diğerine göre çok daha ender görülmekte.

YORUM: Altın değerinde bir soru ve cevabı, iki şeyi kesin olarak öğrenmemizi sağlıyor:
1- Jazz'ın dünyanın resmen en az sorunlu otomobili olması, sorunsuz bir otomobil olduğu anlamına gelmiyor. Bundan bir sene kadar önce yabancı bir otomobil dergisinin 100.000 km testindeki Jazz da CVT sorunu göstermişti. Belli ki bu gelecekte Jazz alacaklar açısından büyük bir şanstı, çünkü Honda'nın yeni kasayla ilgili açıkladığı değişikliklerin başında "CVT sorunlarının artık giderildiği" bilgisi vardı. Neredeyse arabanın değeri kadar masraf çıkarabilecek bir parça, garanti süresinin bitişinden sonra korkulu rüyalar görmemize neden olabilir. Otomatik vitese hala ısınamamın da iki üç sebebinden biri bu tür sorunların varlığı. Nadir görülüyor olabilir ama sonuçta Honda'nın "Evet, farkındayız" dediği bir sorun. Düz vitesli otomobilim 3 yaşını dolduralı iki ay kadar oluyor. İyi ki CVT almamışım, şu anda "Ya çıkarsa?" diye soğuk terler döküyor olurdum. CVT'nin performans, verimlilik ve konfor açısından diğer otomatiklere göre tartışılmaz üstünlükleri olduğu doğru ama bozulursa tamir ettirebilmek için arabayı satmanız mı gerekecek? Kalsın, ben düze devam ediyorum. Hele Jazz'ın düzünün 2006'da ABD'de satılan bütün düz vitesliler arasında en iyi şanzımanlı otomobil seçildiğini ve CVT'nin kendi alanında herhangi bir ödül almadığını da biliyorken...
 
İkinci nesil Jazz almayı düşünenler: Yeni kasada CVT sorunlarının gerçekten giderilmiş olduğu kesin olarak ortaya çıksın, ondan sonra CVT Jazz alın. Ya da benim gibi başarısını çoktan kanıtlamış düz versiyonu alın ve bu otomobilin 83 beygirle bile son derece tatmin edici bulduğum performansının tadının 100 beygirle neye benzeyeceğini görün :) En sıkışık trafikte bile 6,5 - 7,5 litre düzeyinde kalan tüketim de "bonus"u.

2- Düşük kilometreli arabalar ikinci elde daha değerli olabilir ama yaşına göre kilometresi az olan arabalardan korkmamız gerekiyor. Yılda ortalama 15-20 bin km kullanılan ve zamanında bakıma sokulan bir otomobilin çok daha sağlıklı olduğunu çeşitli kereler okumuştum. Sanırım arabalarını az kullanmak zorunda kalanlar periyodik bakımlara daha fazla özen göstermeli. Benim gibi günde en az 50 ve yılda da 18-20.000 km yapan birisi arabasını 6 ayda bir bakıma sokuyor ve aslında bu tür arabalar çok "zinde" kalıyor. Bazı tanıdıklarım iki yılda 10.000 km bile yapmıyorlar; yani benimkinden çok daha eskimiş ve aşınmış parçalarla benden 3-4 kat uzun süre idare ediyorlar. Acaba az kullananlara 10.000 km'yi beklemeyip 6-7 ay sonunda bakıma sokmalarını tavsiye etsem doğru bir öneride bulunmuş olabilir miyim? Ben olsam kesinlikle öyle yapardım. Aksi halde doğabilecek masraflar, üşenilen bakımın masraflarını kat kat geçebilir. Az kullanıma bağlı bir CVT şanzıman sorunu İngiltere'deki şanssız Jazz sahibine 18.000 YTL civarında masraf çıkarmış. Bizde ne olurdu acaba, bir tahmini olan var mı?

NOT: Umarım kendisi bu yazdıklarımı okuyordur, otomatik vites konusunda ileri derecede bilgi sahibi olan Selim Tokgöz'ün farklı bakış açısına kesinlikle ihtiyacımız var. Kendisinin yorumlarını özellikle bekliyorum. Jazz'ın CVT sorunlarıyla ilgili bir yanlışım varsa düzeltecek ya da eksik yazdıysam tamamlayacak kişi odur.