19 Mart 2009

Yeni fiyatlar

ÖTV indirimi çok geç de olsa geldi ve Jazz'ın liste fiyatlarını aşağıdaki gibi etkiledi:

Joy+ Düz: 26.972 TL.
Joy + i-Shift: 28.695 TL.
Fun+ Düz: 29.556 TL.
Fun+ i-Shift: 31.279 TL.

11 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba Barış Bey,aradan uzun zaman geçsede yorumlarınızı okumak güzel.Yeni Jazz'dan fazlasıyla memnun olduğunuz anlaşılıyor.Keşke ötv indirimi sayesinde bizde Jazz'lansaydık.Honda ÖTV indirimini tam olarak yansıttı ama ÖTV indirimi gelmeden de fiyatlara okkalı bir zam yapmıştı.Kısacası Jazz'da ve Civic'te cezbedici fiyatın oluşmadığı düşüncesindeyim.Diğer markalar 10 yıl öncesinin fiyatlarını yakalandığını iddia ederken;Jazz fiyatı indirime rağmen 1.5 yıl öncesi fiyatına geldi.27 bin tl'ye Mazda 3; 21 bin tl'ye Grande punto alınabildiği bir ortamda Honda'dan daha makul olmasını beklerdik.İyi günler dileklerimle...
Yusuf ÇEVİK

Don Kişot dedi ki...

Barış bey merhaba,
Honda Jazz ile ilgili yazılarınızı okudum.ÖTV indiriminden sonra yeni araba almak için galerileri gezmeye başladım.Sonuç olarak Polo ile Jazz arasında kaldım.Gönlüm Jazz'dan yana,fakat babam Jazz'ın malzemesinin çok kaliteli olmadığını ve arabanın Tayland yapımı olduğunu söyleyerek biraz hevesimi kırdı.Polo'ya yönlendirmeye çalışıyor.Tayland yapımı olması kalitesinden birşey değiştirir mi?İç malzemesi gerçekten kalitesiz mi?
Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

Barış Purut dedi ki...

Merhaba Emrah Bey,

Babanızın Honda'ya karşı önyargıları olduğu ortada. Araştırmalarım sonucunda bir Honda almaya kadar verene dek ben de Honda'ya karşı önyargılıydım. 2008 sonunda sattığım birinci nesil Jazz'ın sınıfındaki hiçbir rakibiyle karşılaştırılamayacak derecede yüksek güvenilirliği ve kalitesini 4 yıl boyunca tecrübe ettikten sonra çok iyi biliyorum ki Honda en azından son 10 yıldır herhangi bir Avrupalı markayla karşılaştırılmayacak derecede sorunsuz ve kaliteli araçlar üretiyor. Avrupa markaları da yine son 10 yıldır bu konularda düzenli bir düşüş içinde (Tek istisna Skoda'dır). Kesinlikle abartmıyorum, Honda'yla aramda hiçbir bağ yok. İfadelerimin hepsinin arkasında kullanıcı tecrübelerinden de öte somut bilgiler ve tarafsız araştırma sonuçları bulunuyor.

Babanız iyi bir yatırım yapmak istiyorsa, uzun yıllar arıza çıkarmadan güvenle kullanılacak bir araba almanızı istiyorsa, satma zamanı geldiğinde değerini bütün alternatiflerinden daha iyi koruyacak bir seçenek istiyorsa - yani neticede böyle bir zamanda ayıracağınız bütçenin tek bir kuruşunun bile ziyan edilmesini istemiyorsa - Avrupa otomobillerine, hele süpermini sınıfındaki Avrupalılar'a şüpheyle yaklaşmalı. Blogda da kaç yıldır yayınladığım sayısız araştırma sonucu net olarak bunu gösteriyor. Bunu kendi çıkarım için ya da Honda Türkiye'nin çıkarı için değil, sadece sizin iyiliğiniz için öneriyorum.

Fabrika meselesine gelelim. Honda'nın açıklamasına göre Avrupa'ya (ve Türkiye'ye) satılan Jazz'lar Japonya kaynaklı. Tayland'da üretilenler sadece Malezya, Filipinler ve Avustralya'ya gönderilmekte. ABu üç ülkede Jazz'la ilgili en ufak bir kalite şikayeti yoktur (düzenli takip ettiğim kullanıcı forumlarından ve kalite araştırmalarından biliyorum). Şahsi fikrimi sorarsanız Türkiye'ye sadece Tayland'da üretilen Jazz'lar geliyor olsa dahi kalitesinden en ufak bir şüphem olamaz.

Malzeme kalitesini şöyle özetlemek istiyorum. Eski Jazz'ımı dört yaşında satarken sağından solundan gelen tek bir tıkırtı dahi yoktu. Gerçekten ilk günkü gibi sattım. Yenisini üç aydır kullanıyorum. İşçilik ya da malzemede Honda'nın kusurları varsa bile bu ancak bir sene içinde ortaya çıkacaktır. Öyle bir şey görürsem emin olun buraya aynen yazacağım.

Son olarak tekrar vurgulamak isterim ki ben de babanız gibi Japon otomobillerine, hatta satın almadan bir süre önce özellikle Jazz'a karşı son derece önyargılıydım. 70 ve 80'ler, Japon otomobillerinin tenekeden farksız olduğu esprileriyle geçti çünkü. Ancak araştırıp öğrendikçe ne kadar büyük haksızlık ettiğimizi de anladım. Bu blog bile o günlerdeki yersiz önyargılarımdan duyduğum utancın ifadesidir aslında. Honda gibi başarılı Japon otomobil üreticileri, bir süredir dünya çapında her açıdan taklit edilmeye çalışılıyor.

Babanızla aranıza girmek gibi bir niyetim yok ama bu siteyi kurma nedenimi hatırlatmak isterim:
http://hondajazz.blogspot.com/2005/06/aklama.html

Bu aslında öncelikle bir tüketici günlüğüdür. Yarın Jazz'ın tahtına başka bir marka ve model oturabilir, Jazz fanatiği değilim. Duygusal bakmıyorum. Benim için otomobil mantık işi. Duygularımla karar verecek olsam Jazz değil, spor bir otomobil alırdım. Halen birçok ihtiyaca birden en doyurucu cevabı veren otomobil bu olduğu için hala Jazz'dan bahsediyorum.

Not: Eğer Polo alacaksanız mutlaka kasasının yenilenmesini bekleyin.

Barış Purut dedi ki...

Yusuf bey, bana öyle geliyor ki ÖTV'den kaynaklanan indirimin de üstüne bir bindirim gelir :)

Ama yine de Jazz'ı verdiğiniz örneklerle karşılaştırmayı doğru bulmuyorum. Mazda 3 elbette iyi bir araba ama fiyatı kasa yenilenmesini beklediği için düştükçe düştü.

Grande Punto'yla Mazda 2'nin karşısında Jazz, güvenlik, donanım, iç hacim gibi açılardan bir üst sınıf gibi kalıyor. VSA'yı ve 8 hava yastığını standart sunması bile dünyanın her yerinde fiyat artıran bir durum. Fiyatı bu kriz ortamında elbette yüksek ama sunduklarına baktığımızda yüksek değil. Bir süre önce tek tek rakiplerinin ve Jazz'ın donanımını karşılaştırdım (JK sitesinde yazmıştım). Herhangi bir rakibini bütün ekstra donanım paketleriyle donattığınızda bile Jazz'ın standart halinin gerisinde kalıyor ve anlamsız derecede yüksek fiyatlara geliyor. Jazz konusundaki kusur, bu arabanın daha az donanımlı ve/veya düşük motor hacimli versiyonunun getirilmemiş olmasıdır. Eğer böyle bir Jazz satılsaydı fiyatı Grande Punto - Mazda 2 civarında olurdu. Yurtdışında aynen böyle oldu çünkü.

Gökay dedi ki...

Merhaba Barış Bey. Jazz'ın en yeni fiyatlarını yazmayı unutmuşsunuz sanırım.

Barış Purut dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Barış Purut dedi ki...

Unutmadim Gokay Bey. Simdiye kadar her fiyat degisikligini bildirmek gibi bir misyon ustlenmemistim, sadece bu OTV indirimi uzun suredir beklenen bir sey oldugundan istisna yapip bir seferligine haber verdim. Bari siz bu mesajinizla birlikte yeni fiyatlari da bildirseydiniz ya...

Unknown dedi ki...

Merhaba Barış Bey.Sitenizi yaklaşık üç yıldır aralıksız takip ediyorum.Nisan ayı başında ötv indirimi fırsatından faydalanmak için Honda bayiine gittim. Aracı test ettim ve beğendim. Tabiki fiyatını 31.279 TL olduğunu düşünerek aracı alabileceğimi düşündüm.Ama beni iki önemli sürpriz bekliyordu. Bunlardan bir tanesi araç almak istersem aracın ancak Haziran ayı sonunda elimde olacağı idi. Yani araç almaya karar verirsem aracı ancak ÖTV indiriminin sona ereceği 15 Hazirandan sonra teslim alabileceğimi söyledi. Kısacası ÖTV indiriminden faydalanamayacaktım. İkinci şok ise aracın fiyatına iki ay içinde gelen zamla birlikte Jazz'ın satış fiyatının 39.093 TL'ye yükseltildiğini öğrenmem oldu.Ama tabiiki ÖTV indimiyle birlikte fiyat 33.500 TL'ye düşmüştü.Yani Jazz'ın fiyatı Ocak ayı liste fiyatıyla hemen hemen aynı fiyata gelmişti.Yani Ocak ayında Jazz almakla Nisan ayında Jazz almak arasında hiç bir fiyat farkı yok.Bahaneler hep aynı döviz arttı, kriz çıktı vs. vs.Arada mağdur olan ve hiç bir kazancı olmayan biz Honda alıcıları oluyor. İddia ediyorum. Bu ülkedeki en tavizsiz ve tok distribitör firmalar Honda ve Volkswagen firmasıdır.Yazık sanırım Honda yerine başka bir marka arç sahibi olacağım. Selamlar! ERTAN ALTAN BURSA

Barış Purut dedi ki...

Ertan Bey, bu kadar zamandır arabalarımız stokta çürüyor diye ağlayan firmaların ÖTV indirimiyle kapısına gelen müşterilere adeta tuzak kurmasını ben de son derece çirkin buldum. Ama dikkatli olun, aynısını diğer markaların müşterileri de yaşamakta. Daha bu sabah sizinkine benzer bir şikayeti sanırım Hürriyet'te okudum, bir okur aynı şekilde Toyota'dan bahsediyordu.

Gökay dedi ki...

Merhaba Barış Bey,

açıkçası yeni Jazz ile ilgili en son haberleri Honda'nın sitesinden değil de buradan takip ediyorum da, güncel fiyatların olmaması eksiklik gibi geldi (çok fazla şey bekliyorum biliyorum) :).

Honda Jazz'ın OTV indirimli ve zamlı en son fiyatları şöyle (12 Nisan 2009 itibari ile):

Jazz Joy+ Düz Vites 28.500 TL
Jazz Joy+ I-SHIFT 30.500 TL
Jazz Fun+ Düz Vites 31.500 TL
Jazz Fun+ I-SHIFT 33.500 TL

Bu fırsatla bu güzel site için çok teşekkürler.

saygılar.

Unknown dedi ki...

Barış bey merhaba,

5000 km de Fun I-Shift için 31.000 TL. fiyat için ne dersiniz?Yorum alabilir miyim?