27 Ekim 2005

Honda, Çin'den şikayetçi

24 Ekim tarihli bir Reuters haberi, uzun süredir bütün Jazz sahiplerinin şüphelendiği bir konuya açıklık getiriyor. Elimden geldiğince çeviriyorum:

"Honda'nın Kalite Sorunları"

Bu, Honda'nın toplam kalitedeki haklı şöhretini de düşünecek olursak, atabileceğimiz en olanaksız başlıktı.

Ancak Honda, Jazz'ın Çin'de üretilen ve şu anda Avrupa'da satılan versiyonlarında bazı kalite sorunları olduğunu kabul etti. Bu sorunların iç bölüm işçiliğinde ortaya çıktığı görülüyor. Honda bu sorunu kaynağında çözmeye çalıştığını ve arabaların Avrupa'ya gelişlerinde çok sıkı kontrolden geçirilip, sorunların bayilere dağıtılmadan düzeltildiğini açıkladı.

Honda'nın duyurusu, Çin'le ilgili ciddi sorunlara işaret ediyor: Yerel parça üretimini Dünya standartlarına yükseltmek ve yerel işçilerin bu parçaları aynı yüksek standartlarda montajlamasını sağlamak.
Honda bile bu konuda güçlük çekiyorsa, batıya otomobil ihraç etmek isteyen Çinli firmaları ne gibi sorunların beklediğini hayal bile etmek zor.


Haber bu kadar, daha fazla detay yok. Geçtiğimiz yaz boyunca yerli basında çıkan çeşitli haberlerde, Çin'deki yeni fabrikada üretilecek olan Jazz'ların Avrupa'yla birlikte Türkiye'ye de gönderileceği duyurulmuştu. Ancak yabancı haberlerde bu daima "Çin'li Jazz'lar sadece Avrupa kıtasına gönderilecek" şeklinde geçti.
Türkiye'ye gelen Jazz'ların Çin mi yoksa Japon kaynaklı mı olduğu konusunda bazı 2006 model Jazz sahipleri kendi araştırmalarını yaptılar ve kendi Jazz'larının Japonya'dan geldiğini öğrendiklerini belirttiler.

Neticede Honda'nın da açıkça ifade ettiği bir memnuniyetsizliği varsa soruna şimdiden çözülmüş gözüyle bakabiliriz.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

pekiy arkadaslar nasi emin olabildiklerini belirtebilir mi? bana honda nin butun avrupa ya yollayip turkiye ye yollamammis olmasi pek mantikli gelmedi. ornegin sony ya da pioneer gibi firmalar japon mallarini tum avrupada satarken bi tane bile turkiye ye sokmuyolar. neden honda bunun tersini yapsin. iste honda farki demeyin azimla gulmem :))

Adsız dedi ki...

japon jazz lar sinifinin en iyi benzinlisi bence. bunu da belirtiyim de biz karalamaya gelmis buraya demeyin. size de bilgilerinizi bizle paylastiginiz icin tesekkur edrim. fakat cin mali bi araba kabus gibi. riski bile yeter :((

Barış Purut dedi ki...

Sayın Anonim, (isim?)


Çin'de monte edilen Jazz'larda korkacağımız türden sorunlar yok ama haberde de anlaşılacağı üzere Honda'nın daha dağıtımdan önce ikinci bir müdahalesini gerektiren işçilik kusurları var.

Tamamen Çin malı / markası olan arabalardaki sorunlarsa gerçekten kabus gibi, çünkü tamamen 80'lerin ve öncesinin teknolojisiyle üretiliyorlar. Sonuçta ortaya çarpışma testinden beş üzerinden tek bir yıldız bile alamayan, 64 km/s hızla yapılan kazada metal yığınına dönen arazi araçları vs. çıkıyor.

Eleştiri ya da şikayetler karşısında "Bizi karalamaya gelmiş" diye düşünmek aklıma gerçekten gelmez. Bir yıldır Jazz'ın iyi kötü her şeyini gerçekten açıkça yazıyorum. Ancak bir sonraki haberde de okuyacağınız üzere dünyanın resmen en sorunsuz arabalarından biri olması sayesinde yazacak kötü bir şey zaten bulamıyorum. 20.000 km'dir inatla sorun çıkarmamaya devam ediyor.

Elbette Jazz kullanan diğer arkadaşlardan ufak şikayetler duyduğum oldu ama bunların sayısı gerçekten çok az. Başka bir araba olsaydı sürüyle şikayet duymuş olurdum (tekrar yukarıdaki habere bakmanızı hatırlatayım)

İyi günler...