14 Aralık 2005

Ve ilk sorun: Ses kısıklığı!

21 bin kilometreyi dolduran arabamızda ilk kez gerçek soruna benzer bir şeyle karşılaştım. Bugün kırmızıda durmayıp arabama teğet geçen bir ticari aracın şoförüne, hislerime tercüman olacak derecede uzun bir korna çaldım. İlk yarım saniye sağlıklı bir şekilde çalan korna geri kalan 2-3 saniyede havası sönen balona döndü. Hani elektrikli bisiklet kornalarımızın pili bitmeye başlayınca ses giderek bozulurdu ya, aynı öyleydi. Emin olmak için boş bir yolda birkaç kere daha denedim, yine oldu. Kısa çaldığım sürece sorun yoktu. Sağlıklı halini de yetersiz bulduğum kornayı mümkünse biraz daha güçlüsüyle değiştirmek istiyordum, servise uğramak için bir bahanem oldu.

Honda Damla'ya damlayıp sorunumu anlattım. Korna, orada yapılan denemelerin hepsinde de beni mahçup edercesine düzgün düzgün çalıştı. "Tamamen bozulduğunda getirin, değiştiririz" dediler.

Bu arada yeni bir bilgi edindim, Jazz'lara diğer Honda'ların kornalarını takamıyoruz: 1 - Soket uyumsuz, 2- Soket halledilse bile elektrik beslemesi farklı. Belki Jazz'ın soketine uyan kornalar da satılıyordur ama önce kornayı
garanti dahilinde değiştireyim, sonra düşünürüm.

Damla'dan çıkıp 2. köprü yoluna koyuldum. Eşimin işyerine varıncaya kadar kornayı her deneyişimde tekrar komik ve kısık sesler çıkardı. İşyerinin otoparkında denerken yine sorun olmadı. Benim yanlış algılamam mı bilmiyorum ama korna araba çalışırken bozuluyor, stop edip denediğimde düzgün çalışıyor.

Diğer
Jazz kullanıcıları ne düşünüyor bilmiyorum ama kornayı (bozuk değilken de) biraz zayıf buluyorum. Tek sesli olması ve sesinin de düşük olması yüzünden kolayca duyulmuyor. Kullanmayı sevmesem de nereden ne çıkacağı belli olmayan yollarımızda kornanın gerçekten hayati bir işlev taşıdığına inanıyorum.

4 yorum:

Gøkberk dedi ki...

Aracınızın elektrik sistemini bir kontrol ettirin. Arabayı çalıştırmadığınızda korna sorunsuz çalışıyorsa, kontağı açtığınız andan itibaren bir sorun yaşıyorsanız sorun elektrik sistemindeki bir arızadan kaynaklanıyordur. İyi sürüşler. Bu alemde kral Nissan Micra :)

Barış Purut dedi ki...

Tavsiyeniz için teşekkürler. Benim de vardığım sonuç kornanın kendisinde değil elektrik beslemesinde sorun olduğu yönünde. Önümüzdeki hafta servise tekrar gidip sonucu bildiririm.

Micra'nızla keyifli sürüşler :)

Adsız dedi ki...

aynı sorun benim jazz'da da mevcut malesef.. elektrik beslemesinden olabileceği hiç aklıma gelmemişti. bir de gece bazen bir tarafa sinyal verdiğimde farlar sönüyor, sadece parklar yanık kalıyor, kapayıp açınca düzeliyor. acaba gene aynı elektrik sorununun bir uzantısı mı.. ben de servise götürdüğümde hiçbir sorun çıkarmadı tabii ki, ama o zamandan beri de düzgün çalışıyor. aklıma tek gelen elektrik sisteminin soğuk havalarda böyle bir sorun çıkarıyor olması.?

Barış Purut dedi ki...

arabayı bu konuyla ilgili tekrar servise götürdüğümde kornayı garanti dahilinde değiştirdiler ve sorun bitti, ayrıca dediler ki, "kornayı etkileyecek derecede genel bir elektrik sorunu, arabanın her şeyini etkiler, mesela en basitinden tekleyerek gitmesine sebep olur". korna değiştirileli 3 ayı geçti, hala bir sorun yaşamadım. ancak sizin anlattığınız türde bir tuhaflığı ben en son 10 sene kadar önce bir tofaş şahin'de yaşamıştım. onun da ilgili devresi değiştirilmişti ve sorun çözülmüştü.