03 Mayıs 2009

Benzin uyarı ışığı

Birinci nesil Jazz'ın benzin uyarı ışığı, depoda yaklaşık 9 litre benzin kaldığında yanar. O yüzden de uzun yolda fazla dikkate aldığım bir uyarı değildi. 9 litre benzinle ve yaklaşık 5 lt / 100 km tüketimle yapılacak yol gayet uzun zaten.

Yeni kasanın yol bilgisayarı son birkaç dakikadaki tüketim ortalamanıza göre yapabileceğiniz kilometreyi sürekli güncellediğinden bu ışığın yanma şartı da doğal olarak değiştirilmiş.

İkinci nesil Jazz'ın uyarı ışığının yanmasında belirleyici etken anladığım kadarıyla kalan benzin miktarı değil, menzil. Uyarı ışığının ne zaman yanacağını son iki depoda denedim, ikisinde de tam 40 kilometre menzilim kaldığında yandı. Belki yine belirli bir benzin miktarında yanıyordur ve ben son iki seferdir aynı tüketim ortalamasını tutturmuşumdur. Ama uyarının iki denememde de menzilin 41'den 40'a düştüğü anda devreye girmesi tesadüf olmayabilir. Diyelim ki menzile değil kalan benzine göre yanıyor: Sonuncusunda ışık yandığı sırada ortalama tüketimim 5,8 lt / 100 km idi. Buna göre öbür türlü çalışıyorsa da yaklaşık 2 litre kaldığında devreye girmiş demektir.

Nasıl uyardığını da kısaca açıklayayım; benzin göstergesinde yanan sarı benzin pompası ikonuna ek olarak bir "ping" sesi ve yol bilgisayarının ekranında dev bir grafik çıktı. "Info" tuşuna basana kadar da ekranda kalmaya devam etti. Kaçırmak imkansız.

Türkiye'de 40 kilometre içinde benzinci bulamayacağımız bir yol var mı acaba? :)

4 yorum:

utku gündoğan dedi ki...

Merhabalar Barış bey. Yeni Jazz kullanım kitapçığında benzin uyarı ışığı yandığı zaman depoda 7,9 litre benzin kalmış olacağı yazıyor.

Barış Purut dedi ki...

Bilgi için çok sağolun Utku Bey.

Kitapçıktaki bilgiyle benim tecrübelerim birbirini hiç tutmuyor. 40 kilometreyle 7,9 litrenin uzaktan yakından alakası olamayacağı kesin. Bir araba ancak 20 lt/100 km tüketse 7,9 litre için 40 kilometre menzil gösterebilirdi.

7,9 litrede yandığı doğruysa bu ışığın ortlama bir sürücü için koşullara göre 100-150 km'de yanması gerekirdi. Uyarı ışığının o kadar erken yandığını hiç görmedim şimdiye kadar.

Hiç dikkat ettiniz mi acaba, sizin arabanızda kaç kilometre kala yandı ışık?

(Bu sorumu okuma ihtimali olan diğer yeni kasa sahipleri de cevaplandırabilirse sevinirim)

utku gündoğan dedi ki...

Arabayı ailemden başkaları da kullanıyor onlara sordum ışık yandıktan sonra bakın diye, onlar da 40 km yazdığını söylediler. Ancak benzin alamamışlar ve menzil göstergesi sıfır kilometreye kadar inmiş. Birkaç kilometre daha devam edip benzin almışlar. Menzil göstergesi halen daha sıfır gösteriyormuş. Bir müddet sonra düzelmiş. Hangi sayfa hatırlamıyorum ama kitapçıkta yaklaşık 7.9 litre benzin kaldığı yazıyor. Bu da aşağı yukarı 120 km civarı bir menzil olması lazım. Bazı araçlarda (örneğin opel vectra) depoda 3 lt kaldığında motor kendini korumak için duruyor. Yani iterek benzinciye götürseniz yine de 3 lt benzin oluyor. Belki bizim araçlarda da böyle bir uygulama vardır, fabrikaya sormak lazım. Konu dışı olabilir ama bana üye olduğum Jazzcıkardeşler forumundan üyelik aktifleştirmesi gelmedi, moderatör onayı gerekiyormuş, sanırım 2 haftayı geçti bu konuyla ilgili tekrardan yapmam gereken birşey var mı?

Adsız dedi ki...

bende de yeni kasa jazz var.ışık yandıktan sonra 20 km daha gittim ve kalan menzil 20 km iken depoyu fullettim 33,4 lt yakıt aldı depo.depo hacmi 42 lt olduğuna göre 8,6 lt depoda varmış demek.mantıksız gelen birşey var mı?bence gayet net.