17 Ekim 2005

Budur!

Bu günlüğe bir sene önce Ekşi Sözlük'te başladığımdan bu yana çok soru cevapladım. Giderlerin ardından en çok gelen merak edilen konu, arabanın gerçekten de o kadar geniş olup olmadığıydı. Cevap olarak sayısal veriler fazla işe yaramıyordu. Aynı TV kanallarındaki "dannn" efekti gibi bir şey "çakmak" gerekiyordu.

O "dannn" efektine dün yabancı bir otomobil dergisinin sayfalarını karıştırırken rastladım. Beni ileride vereceğim nice uzun cevaplardan kurtaran, kalem tutan elleri dert görmeyesice Rogelio Rivera (Auto Plus, Meksika) çok açık bir şekilde yazmış:

"Jazz, Toyota Rav4 ve Honda HR-V gibi araçlardan daha geniş bir yaşama alanı sunuyor. Jazz ayrıca yine bir Honda modeli olan CR-V dışında (2004 sonu itibariyle) varolan bütün kompakt SUV'lardan daha fazla diz mesafesine, Mitsubishi Outlander'dan da daha yüksek bir tavana sahip."

Jazz'ın Polo'larla, Fiesta'larla vs. karşılaştırılmasını niye çok saçma bulduğum artık anlaşılmıştır herhalde. Bu arabayı bir senedir kullanıyorum, içini ve yapabildiklerini görüp de şaşırmayan tek bir kişiye rastlamadım, buna Nissan X-Trail sahibi bir
arkadaşım da dahil.

Soranlara bundan sonra Astra - Polo - Fiesta vs. ölçülerinden, bagaj hacimlerinden vs. bahsetmek yerine sadece bu örneği vereceğim.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Demek bir sene oldu Barış; Tebrik ve teşekkür ediyorum, gayretlerine, emeğine, kalemine ve yüreğine...
Çokmu duygusal bir giriş oldu?:)
Budur! Hondanın anlatamadığı ama kullanıcıların yaşayarak, kullanarak tecrübeleri ile öğrendiği ve aktardığı gerçek. Honda yetkilileri jazz'ın 10 özelliğinden birini anlatıyor. Ancak ve dediğin gibi polo, fiesta, getz gibi, benim düşünceme göre asla jazzla aynı sınıftan olamayacak araçlarla kıyaslayıp, " bu sınıfın en donanımlı aracı, üst sınıftaki araçların donanımlarını bile geçiyor ama fiyatı ondan aşağı gibi" başarısız bir pazarlama stratejisi ile aracın sadece vasıfları bunlarmış gibi anlatıyorlar...
Şimdi bu satırları okuyanlar diyecektir ki " iyiki paraya kıyıp bir araba aldınızda, gözünüzde büyüte büyüte bitiremediniz,nihayetinde makine işte bu! abartmaya ne gerek var?"
Cevap olarak şunu söyleyebilirim: "Şahsım adına belirteyim bu benim ilk arabam değil, uzun yıllardır araç kullanıyorum ve bu zaman kadar pekçok değişik marka araç kullanma şansım oldu. Bunlardan edindiğim izlenimler, tecrübeler, Barış gibi değerli arkadaşların araştırmacı yazarlığı ve paylaşımları, yeni bir araç alırken jazz gibi her açıdan makul ve güzel bir arabayı tercih etmemde önemli bir etken oldu. Kullandıkça, bilgi edindikçe, seçme kıstasları bizlere benzer arakadaşlara doğru ve makul seçim yapmalarında kolaylık sağlama, toplu bilinç ve donanma adına yorumlarımızı, yazılarımızı paylaşıyoruz. Yoksa kuzguna yavrusu anka kuşu görünür cinsinden değil..."
Saygılarımla....
Amma ciddi girdik mevzuya, ben bile şaşırdım :)

Adsız dedi ki...

Nice yıllara demekten başka söz kalmıyor bana da. Bir otomobil düşününki sahiplerini biraraya toplamayı başarabiliyor. Yetersiz reklam ve tanıtıma rağmen otomobillerinin hakettiği yere gelmesini sağlamak için edindikleri her türlü bilgiyi paylaşmaya cesaretlendiriyor. Önünde eğiliyoruz jazz'im padişahım :-))
Doğrusunu söylemek gerekirse BArış sen önce ekşi sözlükte sonra da burada yazmasaydın herhalde kimse bir şeyler yazmayı düşünmezdi (en azından kendi adıma konuşayım).
Bu arda jazz'in tanıtımı ve pazarlanma strateji dediğiniz gibi gerçekten kötü. Hatta artık ben de getz veya corsa neden düşünmedin o paraya bu sınıf otomobil alınır mı diye soranlara "herkes de almasın zaten" deyip megolamanlık yapıyorum. Dendiği gibi ürünü en iyi kullanıcısı anlatır. Gerçi henüz alalı 5 ay oldu ve benim ilk otomobilim ama ilerde değiştirmeyi düşündüğümde yine jazz bakacağım. Tek farkla bu kez ipler bayide değil bende olacak çünkü sayenizde benim de otomobil konusunda bilgim arttı. CMK

Adsız dedi ki...

evet işte bizim jazz lar böyleyken böyle. fakat sokaktaki adama sorsan mesela:
abi araba alıcam ne alayım?
corsa al, polo iyidir , focus süperdir, olmadı megan2 vs..
ilk akla gelenler bunlardır, senelerce de akıldan gitmeyecektir, yeniliklere açık bir toplum değiliz çünkü. hala beyaz şahin prim yapıyor :)
jazz desen o ne der. imaj olayı tabii :)
ya da capon parçası pahalı uzak dur !
olsun , jazz ın özelliklerini marifetlerini biz biliyoruz ya yeter. canavar jazz ımızla dağ taş dolaşırız, rahat rahat o bize yeter :)

baturalp dedi ki...

tebrikler Barış, çok güzel gidiyorsun. bir blogger olarak nice senelere ;)

Barış Purut dedi ki...

çok teşekkürler!