09 Ocak 2006

ABD, Fit'le tanıştı

Amerika'da önümüzdeki bahar aylarında satılacak olan ve 2007 model olarak duyurulan Honda Fit, biraz önce basına tanıtıldı: Kasa değişikliği yok. Honda Amerika, daha önce şöyle açıklamıştı: "Direksiyonun sadece sola geçmesinden çok daha büyük değişikliklere hazırlıklı olun!" Neye dayanarak bu kadar iddialı konuşabildiklerini anlamak zor. Bildiğimiz Fit/Jazz sadece bol makyajdan geçmiş, detayları resimlerde inceleyebilirsiniz.

Fotoğraflardaki Fit, baz model gibi duruyor. Aynalarda sinyal yok, far yükseklik ayarı varsa da göremedim, ayrıca gösterge tablosu Comfort ve Elite'lerdeki gibi güzel değil, optitronik olduğundan da şüpheliyim. Öte yandan diğer ülkelerde üst modellerde rastlanan direksiyon üzerindeki radyo kumandaları (nedense soldan sağa alınmış) yerli yerinde. Ayrıca yeni alaşım jantları var. Bunların dışında müzik sistemi aydınlatması turuncu yerine mavi, düğmelerinden de ikisi tamamen değiştirilmiş. Resimde kesilmiş olsa da torpido gözü tarafında da ufak bir farklılık var. Farların içi gövde rengine boyanmış, ön ızgarada ufak bir değişiklik var, yine resimde görüldüğü kadarıyla ön tampon ve marşpiye
(*) kısmında da tasarım farklılıkları bulunuyor. Yeni Fit'in üst modellerini ya da arkasını gösteren resimler bulur bulmaz günlüğe ekleyeceğim.

Basın bültenine göre ABD'de satılacak bütün Fit'ler 1.5 109 hp vtec motorlarla gelecekmiş. CVT - düz seçenekleri yine devam ediyor, Direksiyondan kumandalı vites özelliği yine var, ek olarak gövde altı kiti, geliştirilmiş 160 watt'lık ses sistemi de bütün modellerde iPod uyumlu.

Not: Fotoğraftaki Fit, en üst model olan Sport'muş. Aynalarda sinyal ya da far yükseklik ayarı gibi özelliklerin eksik olması çok şaşırtıcı.

Not 2: Honda'nın resmi duyurusunu buradan okuyabilir, ilk resimlere de buradan bakabilirsiniz (ingilizce sayfalar).

Not 3: Amerikan Fit, daha önce yazdığım gibi 9-12 bin değil, 13-14 bin dolardan satılacakmış. İlk ve hatalı çıkan bilginin kaynağı takip ettiğim çeşitli yabancı otomobil siteleriydi. Neticede Fit hala çok ucuz. En üst modeli 19 bin YTL'ye geliyor.

(*) Doğru yazılışı budur, bazı otomobil dergilerinde marşbiye, marşpiyel, marşipel gibi şekillerde yazılsa da kesinlikle ciddiye almayın: Onlar arkadan itişli diye bir kavram da uydurmuşlardı, düşünün ki oradaki "çekiş"i "itiş"in zıttı sanıyorlar!

3 yorum:

Adsız dedi ki...

"Direksiyonun sadece sola geçmesinden çok daha büyük değişikliklere hazırlıklı olun!" Hakikaten çok iddalı konuşmuşlar, bence yağmamışlar ama gürlemişler... :)

Adsız dedi ki...

Arkadan "itiş" lafının salaklar tarafından uydurulduğunun bir tek ben farkındayım sanıyordum. Yalnız değilmişim :) Kutlarım.

Barış Purut dedi ki...

selim bey, hatta konuyla ilgili olarak:

http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=arkadan+cekisli+araba/@ventolin

http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=arkadan+itisli/@ventolin