22 Ocak 2006

"İyi ki Jazz almışım" dedirten bir gün

Dün, arabamızın ateşle imtihanı gibi bir gündü. Jazz'ı almamızın başlıca sebebi olan kızımızın doğumuna çok az kaldığından bol bol taşıma işimiz oldu. Aynı gün içinde yaptığım dört önemli işi aktarıyorum:

1- Sabah ilk iş, kirlenmiş karartma storlarının kuru temizleyiciye götürülmesiydi. Bunlar kabaca 2 metreden uzun metal çubuklar. Ön sağ ve arka sağ koltukları yatırdım, storları bagajın dibinden arabanın önüne kadar olan 2,4 metrelik boşluğa rahatlıkla yerleştirdim.

2- Stor işini hallettikten sonra bebek yatağı almak üzere Modoko'ya gittim. 70x140'lık yatak, Jazz için gerçekten çok ufak bir yük. Ancak ilk bakışta arabaya sığamazmış gibi duruyordu. Arka koltukları yatırdım, rahat rahat sığdı. Gerçi arka koltukları yukarı kaldırsam ortadaki yükleme alanına da sığdırırdım. Aslında böyle bir yükten "sığdı" diye bahsetmek arabanın iç hacmine hakaret gibi çünkü Jazz bu yataklardan herhalde 10-15 tanesini de rahatlıkla alırdı.

2- Öğleden sonra 70x70x30 boyutlarında üç, 70x35x30 boyutlarında da bir adet modüler kitaplık parçasının Ataşehir'den kayınpederimin Bahçelievler'deki evine taşınması gerekti. Arka koltukları yatırdık ve bu parçalarla birlikte 4-5 migros poşeti dolusu ıvır zıvır, orta boy iki halı ve bir adet de avizeyi rahat rahat yerleştirdik. Dahası, bu kadar hacimli ve yüksek yükleri sığdırdıktan sonra arka görüşüm tamamen açıktı.

3- Aynı günün akşamı, her türden bebek malzemesi satan bir mağazaya daldık. Bebek küveti, ilk 6 ay kullanacağı ana kucağı / oto koltuğu ve 6 aydan sonra kullanacağı takımıyla birlikte puset, devasa bir uyku seti, ayrıca sayısız malzeme: Her biri birer insan hacminde olan dört dev torba. Yük sadece bunlar olsa sorun değil, 4 aylık bebek sahibi olmanın tecrübesiyle bize yardımcı olmak için gelen iki yakın arkadaşımız da vardı. Torbalardan ikisini bagaja koyduk. Arkadaşlarımızı da arka koltukların ikili geniş kısmına oturtup sağda kalan ufak kısmı yukarı katladık. İçinde puset, küvet ve koltuğun bulunduğu iki dev torba da oraya dikine girdi.

Ayda yılda bir de olsa bu tür bir işiniz düştüğünde arabanızın nazlanmadan halletmesi gerçekten çok keyif verici. Başka bir araçla bunları yapamazdık. Daha büyük otomobiller elbette var ancak hiçbirinde bu tür bir esneklik yok. Jazz sahibi olmasaydım (panelvanlar ve daha büyük ticariler dışında) bir günde hallettiğim bu işlerin her biri için ayrı bir çözüm bulmam gerekecekti ve bunlar fazladan masraf anlamına gelecekti.

Bu akıl dolu tasarımın mucidi hangi Honda çalışanıysa benden her gün hayır duası alıyor.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Benzer olaylarla ben de karşılaştım. Araçta 4 yetişkin ile bagajda 3 büyük bavul ve onlarca torbanın yanı sıra 2 de orta boy kuş kafesini Mersinden Ankara'ya rahatlıkla yolculuk yaptık. Bavullar ciddi anlamda büyük. Benim eski palio olsa idi 2 tanesini bile alamazdı. Bu anlamda Jazz takdiri hak ediyor.

Adsız dedi ki...

Ben ek iş olarak nakliyeciliğe başlıyorum arkadaş... :) Tabi jazza kıyabilirsem...

Adsız dedi ki...

Barış bey merhaba,
İyiki Jazz almışşın, bizde bu sayede ilk kez bir otomobil hakkında bu kadar bilgilenmiş olduk. Bu düşüncen ve emeğin için seni tebrik ediyorum. Öğrenmenin sonu yok derler ya, hakkaten öyle. Ben bu kadar bilginin üstüne birşey daha öğrenmek istiyorum:)

Şu anda 1999 Civic kullanıyorum. Epeydir; az yakan, konfor ve performansı Civici aratmayacak ve ara sıra asfalt dışına çıktığımdan ALTI YÜKSEK bir araç araştırması içindeyim. Nelere bakmadımki? Caddy, Scenic, modus, altea, Fusion vb. Caddy ile Fusion dan birine karar vermek üzere idim ki senin sayfana ulaştım. Yazdıklarının tamamını bir solukta okudum. Meğerse benim aradığım araba Jazz mış! Hemde Honda.

Çok uzattım galiba. Öğrenmek istediğim şu: Jazz'ın alt yüksekliği ne kadar? Böyle bir bilgiye sahipmisin? Mesela (Yine düşündüğüm araçlardan biri olan) Colt için bu bilgi 154 mm olarak verilmiş. Jazz için bu bilgiyi bulamadım.

Senin görüşün nedir, zaman zaman fotoğraf çekimi için orman yollarına girmek istediğimde Jazz beni sevindirir mi? Buna müsait midir?

Saygılarımla...

Barış Purut dedi ki...

Sayın Toker, size yardımcı olabildiğime çok sevindim.

O kadar detaylı bir araştırma sonunda Jazz'ı seçmiştim ki (ve o kadar inanılmaz derecede memnun kaldım ki) öğrendikleri paylaşmamak çok yanlış olurdu.

Sorunuza gelelim: Jazz'ın yerden yüksekliği 150 mm, yani Colt'unkinden sadece 4 milimetre daha az.

Şahsen Jazz'la bol bol köy - patika türü bozuk yollara girdim, hiç sıkıntı da çekmedim. Hatta Jazzcıkardeşler ve Yahoo grubumuzdaki üyelerden orman yollarında dolaştıklarını anlatanlar da vardı. Eğer orman yollarına girecekseniz olsa olsa lastik - zemin koşulları uyumsuzluğundan sorun yaşarsanız.

Orman yolu derken, neticede bir Range Rover'ın da çaresiz kalacağı koşullar var, onun takdirini size bırakıyorum :)

Değerli yorumlarınız için çok sağolun!

Adsız dedi ki...

Eski bir Honda Satış Elemanı Olarak Diyorum Ki, Jazz bir İnnovation abidesidir. Anlayana ve anlamak isteyene...