28 Ekim 2007

1.8 Jazz

Biz daha "Neden 1.5 motorlu Jazz'ımız olamıyor" diye ağlayaduralım, Amerika daha bile iyisine kavuşuyor.

İngiliz bir otomobil dergisine göre ABD, 2009 model yılında (2008'in ikinci yarısından itibaren) 1.8 litre hacminde ve 138 beygir gücünde motora sahip bir Jazz'la tanışabilir.

Bu arabanın 1.5 VTEC 109 HP olanının 0-100'ü 8 küsur saniye. Bir aile otomobili için gerçekten hızlı.
Yeni gelecek 120 beygirlik 1.5 i-VTEC daha da hızlı olabilir. Öyleyse ABD için neden bu kadar güçlü bir motor düşünülüyor?

Cevabı basit. Çok güçlü ve çok silindirli motorlara alışık olan ve düz vites nedir bilmeyen Amerikan tüketicisi, Jazz'ın otomatiğini satın alıyor. Ancak Amerika'daki otomatiğin şanzımanı CVT değil, klasik tipte ve hızlanması da düşük; 10 saniyelik bir 0-100. Bu değer bizdeki kompakt 1.6'ların çoğundan daha iyi ama Amerika için yavaş kalıyor. 1.8 iVTEC'in otomatik Jazz'ı bayağı hızlandıracağına eminim, ama esas düşündüğüm düz vitese neler yapacağı. O kadar hızlı olur ki çok daha iyi bir yol tutuşunun olması, çok daha güçlü frenlerle donatılması gerekir. Ufukta ucuz bir Type R görünüyor sanki.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Barış bey. Merhaba , ben yunus emre . Günlerdir jazzcı kardeşlere giriş yapamıyorum. Acaba sitede bir sorunmu var? Ayrıca herhalde 1 ay içinde CNR da yapılacağını tahmin ettiğim autoshow 2008 fuarında yeni jazzları daha yakından görebilmeyi ve de ne zaman geleceği, hangi modellerin geleceği gibi konularda da kesin bir yanıt alabileceğimizi ümit ediyorum.

Adsız dedi ki...

O 1.8'i ve 5 ileri otomatiği hangi arabaya koysan nefis olur :)