12 Ağustos 2008
a) Fit, Prius'a karşı: Tüketim yarışı, b) Temiz otomobil diye bir şey var mı?
Toyota'nın çok tutulan hibridi Prius, Fit'ten %50 daha pahalı. Amerika'da 1.5 motorlu Fit'i 15.420 dolara alırken, Prius için 23.845 dolar ödeniz gerekiyor. İyi ama Prius bir hibrid değil mi? Yani uzun vadede mutlaka fiyat farkını amorti edecektir... Peki ama ne kadar uzun bir vadede?
Dizelle benzinli otomobil arasında karar verme tecrübelerimiz dolayısıyla bu tür karşılaştırmalara aslında alışığız. Ancak Amerika'da motorin benzinden daha pahalı olduğundan, dizel otomobillerse oradaki sıkı çevre düzenlemeleri ve vergiler yüzünden pek satılamadığından bu türden karşılaştırmalar son bir iki senedir hibridlerle ekonomik benzinliler arasında yapılmakta.
Kaynak olarak sık sık faydalandığım Edmunds.com, Prius'la Jazz'ın gerçekçi bir karşılaştırmasını yapmış. Sonuç net olarak şu: Satış fiyatı, tüketim, periyodik bakım, vergi ve sigorta gibi bütün giderlerle birlikte hesaplandığında Prius'un aradaki 8425 dolarlık farkı kapatabilmesi için yılda 15.000 milden (24.000 km) 15 yıl kullanılması gerekiyor: 360.000 km!
Aslında gerçek daha da fena: Prius'un 168 adet nikel-metal pilden oluşan akü takımının değişimi bu hesaba yansıtılmamış. Bu akünün ömrü, kullanım tarzına göre 160.000-240.000 km arasında bitiyor. Fiyatı da 2585 dolar.
Bu elbette sadece ekonomiyi temel alan bir karşılaştırma. Aracımın daha az zararlı gaz salmasını istiyorum diyen birisi, parası da varsa gönül rahatlığıyla Hibrid alabilir. Yoksa bu fazla iyimser bir bakış açısı mı? Aksini savunan bilim insanları da var; diyorlar ki, "Sonuçta bir gün pilleriniz ya da arabanız hurdalığa gidecek ve doğaya çok zararlı maddelerin eninde sonunda toprağa karışacak". Diğerleri de diyor ki "Kimse kaygılanmasın, Amerika'da atılan bütün pillerin %98'i geri dönüşümden geçiriliyor".
Yakıt hücreli otomobillerde kullanılan hidrojenin de üretim aşamasında çevrenin çok kirletildiğini gösteren bilimsel araştırmalar var. Tek emisyonlarının saf su buharı olması bu otomobileri temize çıkarmaya yetmiyor.
Ayrıca dünya zaten etanol (biyoyakıt) üretimi yüzünden temel gıda maddelerinin fiyatının hızla artması ve milyarlarca insanın açlıkla karşı karşıya gelmesi gibi korkunç tehlikelerle yüz yüze. Geçtiğimiz sene Birleşmiş Milletler, 5 yıl içinde farklı etanol kaynakları bulunmaması durumunda eşi benzeri görülmemiş bir açlık krizi yaşanacağını rakamlarıyla gösterdi.
Sonuç? Aslında kim ne derse desin, ne kadar az yakarsa yaksın, otomobiller ya çevreye, ya insana, ya da ikisine birden zararlı. Yakıt olarak sadece suyu kullanan ya da hava basıncıyla çalışan tamamen temiz prototipler son derece başarılı olsa da bir türlü yaygınlaşamıyor. Herhalde kullandığımız otomobiller bizi anında hasta etmediği, aç bırakmadığı, evimizin içini pis gazlarla doldurmadığı sürece de yaygınlaşmayacak. Her şeyin azar azar olması ne kötüymüş meğerse...
11 Ağustos 2008
Honda City deneme no 2: Bu sefer olmuş sanki!
Honda City ( Ya da Fit Aria) gerek tasarımıyla, gerek yol tutuşundaki ve frendeki zayıflıklarıyla çok eleştiri toplamış bir otomobildi. Yenilenen Jazz'la birlikte sonunda City'ye de sıra geldi. Eğer yeni City yukarıdaki fotoğraflardaki araç olacaksa şimdikinden çok daha beğenileceğini iddia edebilirim. Adeta küçük bir FCX olmuş bu!
- City 2'de, yeni Jazz'ın motorları ve platformu kullanılmış.
- Aynı altyapıyı paylaşsa da görünüm olarak Jazz'dan iyice ayrılmasına ve bağımsız bir model olmasına dikkat edilmiş.
Türkiye'deki mevcut modelin yerine bunun gelmesi hem Honda'nın, hem de bizim gibi küçük sınıf otomobil meraklılarının yararına olacaktır. Şimdiki modeli müren balığına benzeten bir dostumun artık derin bir nefes alacağından da eminim.
09 Ağustos 2008
Global Hybrid'e az kaldı
Honda'nın merakla beklenen iki hibridi var (CR-Z gibi başka hibridler de olacak ama bunlar kitleleri o kadar ilgilendirmiyor). Bunlardan biri Jazz'ın hibrid versiyonu, diğeri de Toyota Prius gibi sadece hibrid olarak piyasaya sürülecek Global Hybrid. Jazz'ın benzinliye alternatif motorunun dizel mi yoksa hibrid mi olacağı konusu uzun süredir tartışmalıyken Global Hybrid (bu sadece proje adı, belki yine Insight adıyla gelir) çıkacağı bir sene kadar önce açıklanmış, beklenen bir model.
Global Hyrid'in Prius'tan daha kullanışlı, daha ucuz ve daha düşük tüketimli olacağı söyleniyor. İşte CarToday.com ve bazı diğer kaynaklarda yayınlanan son bilgiler:
- Jazz şasisinden bazı parçaların kullanılacağı araç, FCX'in hatlarına sahip olacak (Casus fotoğraflara bakılırsa resmen Prius'u taklit etmişler, ama bu kamuflajlı görünüş yanıltıcı olabilir).
- Araçta Civic Hybrid'deki 1.3 IMA'nın hafifletilmiş bir versiyonu bulunacak. (Yurdumuzda satılsa bile yüksek vergi dilimine sokulacağı kesinlik kazandı gibi).
- Şanzımanı CVT olacak; Jazz'la CVT'nin arası açılmış olabilir ama Honda bu şanzımandan vazgeçmiyor.
- 100 km'de 4 litrenin altında bir tüketim sağlayacak.
- Nikel metal hidrid pilleri arka zemin altına yerleştirilecek ve bagaj hacminden kaybettirmeyecek.
- 5 kapılı kompakt bir hatchback formundaki araç, önümüzdeki Paris Auto Show'da tanıtılacak. Satışa çıkması 2010'u bulabilir.
Not: Bir önceki yazımda Auto Express İngiltere'nin hibrid Jazz için 2009'u işaret ettiğini yazmıştım ama bu seferki kaynaklar 2012'den bahsediyor.
07 Ağustos 2008
Çıkışa gün sayarken yeni bilgilere devam
Yeni Jazz'ın Avrupa versiyonunun duyuruluşunun ardından bütün basında ve internet sitelerinde aynı haber dolaşmaya başladı. Motor ve şanzımandaki değişimi kesin olarak öğrendik ama bagajda anlaşılmaz bir ufalma vardı; Japonya ve Amerika için duyurulan tamamen aynı yapıdaki kasaya sahip (Amerikan Fit'in sadece burnu biraz daha uzun, gerisi aynı) Fit'lerde bagaj 427+64 litre olarak duyurulmuştu. Avrupa duyurusundan anlaşılansa 1.2 için 399 litre, 1.4 için de 399+64 litre şeklindeydi.
Bu konularda en güvendiğim kaynaklardan biri olan Auto Express İngiltere'nin web sitesinde çıkan haberde ise yine 427+64 litrelik bagajdan bahsetmişler. 399 litre de bir hatchback için geniş bir hacim ama 427 litrelik ya da 64 litrelik gömme bölmeyle toplam 491 litrelik bir bagaj Jazz'ın kendi sınıfındaki otomobilleri rahatlıkla ikiye katlıyor, bir üst sınıftakilerin hepsini geçiyor ve daha yukarıdaki sınıflarla da rahatlıkla yarışıyor.
Aşağıda son yıllarda çıkmış otomobillerden bazılarının bagaj hacimlerini görebilirsiniz. Bunların hepsinin de gerek yeni gerek eski Jazz'dan daha uzun ve iri otomobiller olduğunu hatırlatmak isterim:
Fiat Bravo: 400 lt.
Nissan Qashqai: 410 lt.
Mitsubishi Lancer (sedan): 430 lt.
Honda Civic (sedan): 380 lt.
Honda Civic (hb):
Nissan Note: 280/437 lt.
VW Tiguan: 470 lt.
Ford Focus: 385 lt.
Ford Kuga: 370 lt.
Ford C-MAX: 460 lt.
Renault Grand Modus: 410lt.
Renault Scenic: 430 lt.
Toyota Corolla (sedan): 450 lt.
Toyota Auris (hb): 350 lt.
Toyota Corolla Verso: 423 lt.
Auto Express İngiltere'nin bir de müjdesi var: 1.2 I-VTEC motorun üstüne geliştirilmiş hibrid motorlu Jazz, 2009'da çıkıyormuş. Eğer bu otomobil Türkiye'ye gelirse en fazla 1.6 motorların vergi dilimine sokulacağından makul bir fiyat beklenebilir.
EK: Honda'dan Kohei Hitomi (Jazz projesinin lideri) demiş ki, bütün Fit'ler lastik tamir kitiyle, bütün Jazz'lar ise az yer kaplyan dolgu stepnelerle piyasaya sürülecekmiş. Bagaj 399 litre mi yoksa 427 litre mi olacak sorusunun cevabı da galiba bu...
EK 2: Endonezya'dan bir blogcunun gerçekleştirdiği sürüş testinde 1.5 I-VTEC 120 hp Jazz'ın otomatiği için "0'dan 100'e yaklaşık 11 saniyede ulaşıyor" yazılmış. Bu küçük sınıftaki bir otomatik için çok iyi. Aslında kompakt 1.6'ların da yabancı olduğu bir çabuklukta bu ivmelenme. Sanki 1.3'ün manueli de bu sürede 100'e çıkar gibi geliyor bana.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)