09 Ağustos 2008

Global Hybrid'e az kaldı

Honda'nın merakla beklenen iki hibridi var (CR-Z gibi başka hibridler de olacak ama bunlar kitleleri o kadar ilgilendirmiyor). Bunlardan biri Jazz'ın hibrid versiyonu, diğeri de Toyota Prius gibi sadece hibrid olarak piyasaya sürülecek Global Hybrid. Jazz'ın benzinliye alternatif motorunun dizel mi yoksa hibrid mi olacağı konusu uzun süredir tartışmalıyken Global Hybrid (bu sadece proje adı, belki yine Insight adıyla gelir) çıkacağı bir sene kadar önce açıklanmış, beklenen bir model. 

Global Hyrid'in Prius'tan daha kullanışlı, daha ucuz ve daha düşük tüketimli olacağı söyleniyor. İşte CarToday.com ve bazı diğer kaynaklarda yayınlanan son bilgiler:

- Jazz şasisinden bazı parçaların kullanılacağı araç, FCX'in hatlarına sahip olacak (Casus fotoğraflara bakılırsa resmen Prius'u taklit etmişler, ama bu kamuflajlı görünüş yanıltıcı olabilir).

- Araçta Civic Hybrid'deki 1.3 IMA'nın hafifletilmiş bir versiyonu bulunacak. (Yurdumuzda satılsa bile yüksek vergi dilimine sokulacağı kesinlik kazandı gibi).

- Şanzımanı CVT olacak; Jazz'la CVT'nin arası açılmış olabilir ama Honda bu şanzımandan vazgeçmiyor.

- 100 km'de 4 litrenin altında bir tüketim sağlayacak.

- Nikel metal hidrid pilleri arka zemin altına yerleştirilecek ve bagaj hacminden kaybettirmeyecek.

- 5 kapılı kompakt bir hatchback formundaki araç, önümüzdeki Paris Auto Show'da tanıtılacak. Satışa çıkması 2010'u bulabilir.

Not: Bir önceki yazımda Auto Express İngiltere'nin hibrid Jazz için 2009'u işaret ettiğini yazmıştım ama bu seferki kaynaklar 2012'den bahsediyor.

Hiç yorum yok: