25 Aralık 2008
Honest John: Ek
Hibrid Jazz 2010'da gelebilir
16 Aralık 2008
Yabancı bir yorum
Yukarıdaki filmin bitiş cümlesi: "Küçük otomobillerde bundan iyisi yok"
1.4 1,339cc SOHC benzinli düz veya I-SHIFT: 100PS @ 6,000rpm / 128 Nm tork @ 4,800 rpm
5 vitesli düz: 5. viteste 1000 devirde 31.7 km/s
6 vitesli I-Shift: 6. viteste 1000 devirde 40 km/s
Genişlik: 1,695mm (5’ 7”) + aynalar
Yükseklik: 1,525mm (5’ 0”)
Bagaj hacmi
Maksimum bagaj uzunluğu:
(ön yolcu koltuğu yatık) 2,400mm
Maksimum yük yüksekliği: 1,280mm
Sürücüsüz ağırlık: 975 – 983kg.
Sürücülü ağırlık: 1086 – 1128kg. (111 ya da 143 kilodan daha ağır sürücü kullanmasın mı deniyor yani? - BP :)
Frenli römork çekme kapasitesi: 1,000 kg (bütün modellerde)
Yakıt deposu: 42 litre
Dönüş çapı: 9.8 metre
Direksiyon turu, kilitten kilide: 3.29
Drive by (sanırım dışarıdan ölçülen anlamına geliyor) sürüş gürültüsü: 66Db
1.4, 5 vitesli düz: 0-96 11.2 saniye; maksimum hız 182 km/s; tüketim: 5,3 lt / 100 km; CO2 emisyonu: 124g/km; Emisyon kategorisi: EU IV.
1.4, 6 vitesli i-SHIFT: 0-96 13.2 sn; maksimum hız 180 km/s; tüketim: 5,2 lt/100 km; CO2 emisyonu: 120g/km; Emisyon kategorisi: EU IV.
Honda Jazz 1.4 SE a/c £10,990
Honda Jazz 1.4 ES a/c manual £11,490 (Joy+ düz)
Honda Jazz 1.4 ES I-SHIFT 12,290£ (Joy+ otomatik)
Honda Jazz 1.4 EX 12,790£ (Fun+ düz)
Honda Jazz 1.4 EX I-SHIFT 13,590£ (Fun+ otomatik)
15” steel wheels with 175/65 R15 tyres
Digital Clock (built into audio system)
Digital odometer (A / B trip)
Audible headlight on reminder
Internally adjustable headlight height
Tachometer (rev counter)
External temperature gauge
Adjustable dashboard illumination
Low fuel warning light
Dual front (SRS) airbags
Dual side (SRS) airbags
Side curtain airbags
Passenger airbag cut off switch
Active headrests
Anti lock Braking System (ABS)
Electronic Brakeforce Distribution (EBD)
Emergency Brake Assist
High-level rear brake light
Side impact protection beams
Front seat belt pre tensioners
Height adjustable front seat belts
5 x 3 point seat belts
ISOFIX
Front disc brakes
Rear disc brakes
Rolling code ECU engine immobiliser
Honda Superlocks (deadlocks)
Externally visible VIN
Remote keyless entry
Integrated audio
Glove Box
Body coloured bumpers
Electric heated and adjustable mirrors
Rear foglight
Front intermittent wiper
Tilt adjustable steering wheel
Power assisted steering
Map light
Cargo luggage floor hook
Power Output Socket
Dust and Pollen filter
Driver vanity mirror
Front electric windows
Driver’s seat height adjustment
Rear centre headrest and 3 point seatbelt
Magic seat flexibility system
Fabric upholstery
Stereo CD tuner with MP3 compatibility
Auxiliary socket (MP3 connection)
Front speakers
Speed adjusting audio volume
1.2 SE:
15” alloy wheels with 175/65 R15 tyres
Locking wheelnuts
Manual air conditioning
1.4 ES:
15” alloy wheels with 175/65 R15 tyres
Paddle shift gear selector (i SHIFT)
Steering wheel audio controls
Vehicle Stability Assist (VSA)
Hill Start Assist (i SHIFT)
Body coloured door mirrors
Body coloured door handles
Electric retractable mirrors with indicators
Tilt and telescopic steering wheel adjustment
Flexible two-tier boot
Passenger vanity mirror
Refrigerated glove box
Rear electric windows
Passenger seatback pocket
Rear speakers
1.4EX:
16” alloy wheels with 185/55 SR16 tyres
Cruise control
Panoramic glass roof
Privacy glass
Front foglights
Auto headlights with dusk sensor
Auto windscreen wipers with rain sensor
Leather steering wheel
Leather gear knob
Auto climate control air conditioning
Driver seatback pocket
Front Driver’s armrest
Rear centre armrest
USB socket
Optional Extras
3 year/90,000 mile mechanical warranty.
3 year paint warranty
12 year structural warranty
10 year chassis corrosion warranty
15 Aralık 2008
İlk değerlendirme
1- Tüketim
Sonuç: 520 km yapıp da benzinciye geldiğimizde göstergedeki ortalama (çoğunlukla şehir içi) tüketimi 6,4 lt / 100 km idi ve yol bilgisayarı da kalan benzinle daha 150 km yapabileceğimizi gösteriyordu. Yani o sıradaki normal sürüş tarzımı koruyabilsem bir depoyla şehir içinde hiç zorlanmadan 670 km yapabilirdim.
2- Vites değiştirme göstergesi
Peki o ilk 520 km'yi nasıl geçirdim? Özetle birinci yarısında genellikle sakin, ikinci yarısında da fazlasıyla ateşli kullandım.
Bu 520 km'nin ilk 320'sinde vites değiştirme uyarılarına mümkün olduğunca dikkat ettim. Devir göstergesinin sağında UP ve DOWN şeklinde iki uyarı yer alıyor. Diyelim ki 4. vitestesiniz ve UP ışığı yandı, o zaman 5'e geçerseniz o andaki koşullar altında mümkün olan en düşük tüketimi yakalayabilirsiniz. Veya 4'teyken aşırı düşük devirle gidiyor ve fazla yakıyorsanız DOWN yandığında 3'e geçmeniz de aynı şeyi sağlar.
Yalnız bu sisteme uymak demek, sinirleri alınmış bir sürüş anlamına geliyor. Mesela hafif bir rampa çıkarken bile 40 km/s ile giderken 5. vitese geçmemi önerdi sistem, ben de meraktan uydum. Bir çekiş problemi olmadı, araba düzgün bir şekilde çıktı ama sürekli buna uyacak olursanız arkanızda ciddi bir trafik birikebilir. Ben de yavaş gitmenin sorun olmayacağı daha boş yollarda ya da köprü yolu gibi trafiğin aktığı yerlerde uydum bu ışıklara. Böylece deponun yarısına dayandığımda tüketim ancak 5,9 litre / 100 km'yi bulmuştu.
Vites uyarı ışığıyla ilgili bilinmesi gereken en önemli şey, bu ışıkların hep aynı hız ve devirlerde yanmadığı. Bazen 40 km/s'de bir üst vitese geçmenizi önerirken bazen de 80-90'a kadar bekleyebiliyor. Arabanın yükünün, hızlanma oranının ve yolun eğiminin bunu doğrudan etkilediğini net olarak gördüm.
3- Hız sabitleyici (Cruise Control)
Yeni Jazz'ın hem düşük tüketimi garantileyen hem de sürüş keyfini artıran başka bir özelliği de hız sabitleme sistemi. Bu sınıftaki otomobillerde, daha da önemlisi düz vitesli otomobillerde pek rastlanmayan bir özellik olduğundan hemen kurcalamaya başladım. Sistem şöyle çalışıyor; Cruise Control düğmesini hep basılı bırakıyorsunuz ki sistem komutlarınızı almaya hazır olsun (elbette her seferinde açıp kapatabilirsiniz ama hiç gerek yok). İstediğiniz hıza geldiğinizde SET (ayarla) tuşuna basıyorsunuz ve hızınız sabitleniyor. Bu noktadan sonra arabanın sabit hızını düğmelere basarak yukarı ve aşağı çekebiliyorsunuz. Boş bir yolda bunun aşırı keyifli olduğunu söylemeliyim. Sanki Need For Speed oynarmış gibi bir havaya sokuyor insanı. Diyelim ki sabitlenmiş hızla giderken gaza (düğmeyi değil pedalı kastediyorum) basıp bıraktınız, araba tekrar ayarlanan sabit hıza geliyor. Ancak frene ya da debriyaja dokunduğunuz anda sistem devreden çıkıyor.
Not: Düğmelere her basışınızda hız 1.6 km/s artıyor ya da azalıyor.
4- Performans
5- VSA
6- Yol tutuşu
Eski Jazz'ın yol tutuşu sınıfının ortalamalarında kalıyordu ve fena değildi. Süspansiyonu, yüksek bir otomobil için olması gerektiği kadar sertti. Zorlandığında önden kaysa da hemen toparlanıyordu, kontrolü kolaydı. Bence amacına ve sınıfına göre beklentileri karşılayan bir yol tutuşu vardı, şahsen gayet memnundum.
7- Güvenlik
ACE gövde yapısı yeni Jazz'a kazalarda çok büyük bir avantaj kazandırıyor. ACE'nin bildiğimiz güvenlik kavramına kattığı en büyük yenilik, farklı yüksekliklerde otomobillerin çarpışmasında yolcu kabinini eşit derecede koruyabilmesi (Elbette belirli hızlarla yapılan kazalardan bahsediyoruz). Yani ACE gövde sadece Jazz'a bir SUV çarptığında sizi korumakla kalmıyor, Jazz yerden bitme bir otomobile çarptığında ona da daha az hasar veriyor.
8- Panoramik cam tavan
1.4 EX (ya da Fun+) modelinde bulunan panoramik cam tavanın daha önce bu kadar uygun fiyatlı bir otomobilde sunulduğunu sanmıyorum. Yeni Jazz'dan bahsederken uygun ve fiyat kelimelerini yanyana kullanmamın birçok arkadaşımı yerinden zıplattığını biliyorum ama rakiplerine baktıkça artık daha da açık bir şekilde görüyorum ki Jazz donanımına göre gayet uygun fiyatlı bir otomobil. Cam tavan korktuğum kadar ısı geçirmiyor. Yeterince koyu bir tona sahip olduğundan gelen güneş ışığı da çok rahatsız etmiyor. Zaten rahatsız olduğunuz anda tek bir düğmeye basıp saniyeler içinde klasik otomobil tavanına dönüştürmek mümkün. Tavan kaplamasını istediğiniz kademede durdurup sunroof boyutunda kullanmak da olası. Bu tavanın esas keyfini karım ve kızım çıkarıyor. Arkada oturanlar için yolculuğu çok zevkli kıldığı tartışılmaz. Dışarıyı her açıdan görebilmeye ek olarak genel olarak arabanın içi çok güzel aydınlanıyor ve olduğundan da geniş hissediliyor.
9- Çok daha kolay erişilen Isofix kancaları
Bu yenilik çocuk sahiplerini ilgilendirecektir: Yeni Jazz'a Isofix bağlantılı koltuk takmak çok kolay. Eskisinde olduğu gibi minderle sırtlığın arasına gömülmüş kancaları bulmak gibi bir sıkıntınız yok. Artık çocuk koltuğunu, arka koltuğun sırtındaki ufak yarıklardan kolayca erişebildiğiniz kancalara saniyeler içinde takabiliyorsunuz. Yalnız arka koltuk altına gizlenen evrak saklama gözünü kullanmak istiyorsanız çocuk koltuğunu sağa takacaksınız. Bu göz sadece sol koltuk altında bulunuyor.
10- Yol bilgisayarı
Yeni Jazz'ın Civic'lerdekini hatırlatan bilgi ekranından dış sıcaklığı, anlık ve ortalama tüketimi, arabayı son çalıştırdığınız andan itibaren geçen süreyi, depodaki yakıtla gidebileceğiniz tahmini menzili görebiliyor, iki farklı hız alarmı ayarlayabiliyorsunuz. Çeşitli dil seçenekleri de sunulmuş ancak Türkçe yok. Hız alarmı en beğendiğim yeni özelliklerden biri diyebilirim. Kısaca bir ya da iki hız için alarm ayarlıyorsunuz; araba o sürati geçerse araba size sesli ve görsel uyarı veriyor. Çok yüksek olmayan yumuşak bir ses çıkıyor (tekrar etmiyor) ve göstergede yol bilgileri yerine aştığınız hız gösteriliyor. Uzun yolda ceza yemek istemeyenler için faydalı bir özellik olabilir. Şehir dışı ve otobana göre 90 ve 120 km/s için iki ayrı alarm ayarladım. Bunları zaman zaman devreye sokuyorum. Emniyet kemeri uyarısı için her koltuğun altına sensörler yerleştirilmiş. Arka koltukta üç kişi oturuyor dahi olsa hangilerinin kemer takıp takmadığını tek tek görebiliyorsunuz. Yol bilgisayarının ve bilgi ekranının bu saydıklarıma ek özellikleri de var ama daha ileride detaylı olarak yazarım.
06 Aralık 2008
İlk uzun yol testi çok yakında (İptal!)
03 Aralık 2008
Honda Cem'e teşekkürlerimle
Bu günlüğü başlatmamın en önemlisi nedeni, birinci nesil Jazz'ın çok farklı ihtiyaçlarıma tek bir kasa içinde gayet doyurucu bir şekilde cevap verebilmesi ve bu konudaki hayretimi (isterseniz neşemi de diyebilirsiniz) araba almaya hazırlananlarla paylaşma konusunda heyecanımdı.
Aralık 2004'te çok doğru bir seçim yapıp Honda Jazz aldım. Otomobilim düne kadar tam 48 ay boyunca hiçbir sorun yaşatmadı (Pardon, bir kere kornasının sesi kısıldı. Bu sorundan sayılır mı, emin değilim). Bir gün Jazz gibi farklı ihtiyaçları tam kararında bir araya getiren yeni seçenekler çıkabilir, buna olabildiğince yaklaşanlar da var ama çok uzun yıllar boyunca birinci nesil Jazz kadar sorunsuz bir otomobil daha göreceğimizi zannetmiyorum. İkinci nesil de umarım öncülü kadar sağlam çıkar.
1440 gün ve 68700 km boyunca süren keyifli bir yolculuktan sonra eski Jazz'ıma dün veda ettim. Emektar otomobilimin yapımında emeği geçen herkese - bu kişilerin çoğu Türkçe bilmese ya da burayı okumayacak olsa da - içten teşekkür ediyorum.
Eski kasaya saygı duruşunda bulunduktan sonra sıra günün haberine geldi: Daha fazla uzatmaya gerek yok, birkaç aydır süren araştırmamın sonucunda yeni kasa Jazz'ı tercih ettim ve Türkuaz renkli Fun+ düz vitesli otomobilimi 3 Aralık akşamı saat 17:00'da Honda Cem'den teslim aldım.
Daha önce birkaç yerle görüşüp eski arabam için fiyat aldıktan sonra yolum sonunda Honda Cem'e düştü. Yeni Jazz'ımı sayesinde alabildiğimi rahatlıkla söyleyebileceğim son derece bilgili satış danışmanı Gürol Yalçın'a (Kendisi de Jazz düşündüğünü söylüyor) ve bütün çalışma arkadaşlarına ilgileri, nezaketleri ve canayakınlıkları için buradan bir kez daha teşekkür ederim . Yıllardır Honda'da herhangi birinin bu sayfadan haberi olduğundan bile şüpheliyken Cem Plaza'nın genel müdürü Emir Özdeliorman'ın günlüğümden haberdar olduğunu ve Jazz hakkında birçok şeyi bu blogdan öğrendiklerini söylemesi çok hoşuma gitti. Yeni kasa hakkında da yazmaya devam etmemi beklediklerini ekledi; arabamı teslim ederken bulundukları birbirinden hoş jestlerle bunca senedir (herhangi bir karşılık beklemeden) yaptıklarımın çok ince bir karşılığını gördüm; eşim için çok zarif ve güzel bir çiçek aranjmanı ve yeni aldığım otomobilim için sunma inceliğini gösterdikleri güzel hediyelerle beni gerçekten mahcup ettiler. Jazzcıların çok hoşuna gidecek bir detay vereyim; Emir Bey, Legend, Accord ya da CR-V gibi modelleri kullanma imkanına sahip olduğu halde kendisine verdiği keyiften dolayı Jazz'ı tercih ediyormuş. Diğer yöneticilerin lüks Hondalarla geldikleri toplantılara da Jazz'la gittiğini gururla anlatıyor. Kısacası kendisi aslında tam bir "Jazzcı Kardeş" (Umarım sitemize de üye olur!).
Otomobilimi yenilemeye karar vereli birkaç ay oluyor. Eski arabamın demin de bahsettiğim gibi herhangi bir sorunu yoktu, 4 yaşındaydı ve 70.000 km'ye dayanmıştı. Yani satmak için çok uygun bir durumdaydı. Bundan sonra - pek ihtimal vermiyorum ama - ufak ufak masraflar çıkarmaya başlayabilirdi. Zamanında üç senelik garantiyle aldığım için de dört yaşındaki otomobilimde kendimi diken üstünde hissetmeye başlamıştım. Yine de satın olacak kişinin tahmin edemeyeceği kadar şanslı olduğunu söyleyebilirim. O arabaya gerçekten çok iyi baktım.
Jazz'ın ikinci neslini ilk duyurduğum andan beri heyecanla izliyordum. Ancak son bir sene içinde merakımı toplayan başka otomobiller de oldu. Bunların arasında Leon, Lancer, Focus, Golf ve Bravo da bulunuyordu. Her birinin çok önemli üstünlükleri vardı (mesela hepsinin de yol tutuşu Jazz'dan çok daha iyidir) ama hiçbirine tam ısınamadım. Lancer son dakikalara kadar ağır basıyordu ama Mitsubishi'yi yeterince tanımamam nedeniyle elemek zorunda kaldım. Çevremde tek bir Mitsubishi kullanıcısı olup da olumlu fikirlerini alabilseydim Lancer'a kayabilirdim. Ama ne bu otomobil ne de diğerleri (Focus ve Golf dahi) ikinci elde değerini Jazz kadar koruyabiliyor. Bu da çok önemli bir etken. Ayrıca bütçemiz bunların sadece baz modellerine izin veriyordu; bu arabaların çoğunun baz modeli de gerçekten "boş" sayılır. Biraz donanım eklemeye başlayınca da fiyatlar astronomik seviyelere ulaşıyordu. Hele yeni Golf'ün fiyatının biraz donanımla aldığı hale astronomik demek bile yetersiz.
Herkesin "Neden bakmıyorsun?" diye tepeme binmesine sebep olan yeni Fiesta'yı hiç düşünmedim çünkü genel olarak tasarımını beğensem de 1- İçini beğenmedim, fazla gösterişli bir spor ayakkabıya dönmüş, 2- Toplam hacmi hala eski Jazz'ın bile gerisinde, 3- Bütün donanım paketlerini üst üste yığdığınızda hem Jazz'dan pahalıya geliyor hem de hala Jazz'ın donanımının yanına yaklaşamıyor.
Yeni Jazz'ın bir süre önceki lansmanına kısaca katıldıktan ve çıkar çıkmaz hemen satın alan kuzenimin otomobilini de ufak bir testten geçirdikten sonra şunu fark ettim. Yeni Jazz, çok daha pahalı ve oturaklı bir otomobil hissi veriyor. Dahası, baz modeli Joy+'daki donanımın zenginliği bile rakiplerin üstünde. Düzü 32.750'ye satılan Fun+'nın donanım seviyesi ise sadece sınıfında değil, fiyatına göre sunduklarının zenginliği bakımından bütün sınıflarda bir devrim gibi olmuş.
Şimdilik toplam 2 saati bulan sürüş tecrübemin ilk izlenimleri:
1- 1.4 I-VTEC motor düz vitesle gerçekten çok güzel hızlanıyor.
2- Motorun sesi, hacminden beklenmeyecek derecede güzel.
3- Sert virajlarda dahi çizgisini çok rahat koruyor. Zorlamama rağmen VSA'yı devreye sokabilmiş değilim.
4- Yol tutuşu gelişirken süspansiyon da bir nebze yumuşamış. Kesinlikle daha konforlu bir sürüşü var.
5- Direksiyon çok daha hafiflemiş. Sıkışık trafikte ilerlerken veya dar bir yere park ederken büyük rahatlık sağlıyor.
6- Vites geçişleri çok güzel. Eskisi zaten iyiydi ve düz şanzıman ödülü kazanmışlığı vardı, bu ondan da keyifli.
7- Cam tavan gerçekten büyük bir keyif. Ama bu keyfi esas arabayı süren değil, yolcular çıkarıyor. özellikle de arkada oturanlar. Tavan perdesinin adı yanıltmasın, sıradan bir perde değil. Kapattığınızda arabanızın tavanı herhangi bir otomobil tavanından farksız oluyor. Bu perdeyi istediğiniz konumda durdurup cam tavan boyutunu kontrol edebiliyorsunuz.
8- Bu araba gerçekten sessiz. Normal sürüşte motoru neredeyse hiç duyamadım diyebilirim. Sessizliğe Potenza yerine Turanza lastiklerin kullanılmasının da bir katkısı var mı henüz bilmiyorum.
9- Cevizlibağ - 4. Levent - Ataşehir parkurunda yarısından çoğu yoğun trafikle geçen yolculukta tüketim ortalaması 5.3 lt / 100 km çıktı. Gayet güzel, bol işlevli bir yol bilgisayarı var ancak henüz pek karıştıramadım. Öğrendikçe yazacağım. Galiba tüketime hiç takılmayıp kalan menzil göstergesini kullanırım. Boş depoya 30 YTL'lik 97 oktan koyduğumda başta 211 km gibi bir menzil gösterdi. Arada arabayı biraz gazladığımda bu değer 196'ya düştü, daha da sakin kullanmaya geçtiğimde 220'lere yükseldi. Evimin önüne park ettiğimde tekrar 211'i bulmuştu. Menzil haliyle sürüş tarzınıza göre değişkenlik gösteriyor.
10- Cruise Control'u denemeye fırsat bulamadım, Gürol Bey'in anlattığına göre 40 km/s sürati geçtikten sonra istenilen hıza gelindiğinde devreye sokuluyor, ardından da gaz pedalı yerine direksiyondaki hız artırma ve azaltma tuşları kullanılabiliyor.
11- Ya bu Jazz'la kullanma kılavuzu verilmiyor ya da benimki unutuldu, yarın hemen arayıp öğreneceğim... (DÜZELTME: Hata tamamen bendeymiş, kılavuz arabadan çıktı. Akşam ben bulamamışım!) Japonya'daki yeni Jazz'larda navigasyon ekranından erişilebilen interaktif bir kullanma kılavuzu olduğunu biliyor muydunuz peki?
Şimdilik bu kadar. Sürmeye devam ettikçe her zamanki gibi rastladığım iyi kötü bütün detayları yazacağım.