05 Aralık 2006

Hibridle dizeli unutun: Yakıt buharı teknolojisi

Benzin buharlaştığında ne olur? Kimileri için güzel kokar, tamam. Bir de buhar yeterince yoğun olursa ufak bir kıvılcımda patlar. Birileri bu fikirden yola çıkarak sıvı değil de buharlaştırılmış benzinle çalışan motor üretmiş, bunu da SEMA'da sergilemiş. Peki ya sonuç? 1.5 litre VTEC Honda + turbo besleme=180 HP. Haklı olarak "Bunda ne var ki?" diyebilirsiniz. Ancak işin sırrı tüketimde: bir galonla standart benzinle 92 mil gidebilen, yani metrikçesi 100 kilometrede sadece 3 litre yakan bir 180 hp'den bahsediyoruz! Bu motor, buharlaşmış benzinin verimliliği sayesinde 20:1'lik hava-benzin oranıyla çalışıyor. TSI'nin gücüne, hibrid'in de tutumluluğuna sahip rüya gibi bir motor.

Not: Belki fizik derslerinden hatırlarsınız, "Kaynar su mu yoksa buhar mı daha kötü yakar?" diye bir soru vardı. Cevap, bu teknolojinin de sırrını açıklar gibi: "Daha fazla enerji yüklü olduğu için buhar daha kötü yakar".

3 yorum:

Adsız dedi ki...

100 km'de 3 litre tuketim son derece sakin günlük kullanımda mı yoksa "arabanın hakkını vererek" sürüşte mi? Bu da önemli değil mi:)

Eğer istediğim gibi basıp bir de 3 litre tüketeceksem, bilmiyorumi insan daha ne ister:)

Adsız dedi ki...

Büyük ihtimalle 3lt ortalama yakıt miktarıdır ki buda son derece müthiş bir şey....Bu ilk deneme;ileride bu yöntem geliştirilebilir...Daha az yakıt daha yüksek performans...Daha ne isteriz!!!

Adsız dedi ki...

Barış, lütfen oradan bana bir paket yaparmısın, o araçtan...:)