05 Ekim 2007

Peki ya dizel?

Honda'nın küçük modelleri için çok sessiz ve temiz bir dizel motor geliştireceği iddiaları son iki senedir blogları ve otomobil dergilerini meşgul ediyordu.

Ancak şimdiye kadar bu konudaki tek bilgi kırıntısı, "Yeni Jazz'da dizel olabilir, ama olmayabilir de" şeklindeydi. Jazz'ın dizellenip dizellenmeyeceğini hâlâ bilmiyoruz ama sonunda küçük hacimli bir dizel motor bizlere göz kırptı.

Hindistan, 2008'de iki küçük Honda'yla tanışacak. Bunlardan birinin Jazz'ın Hindistan'a uyarlanmış bir türevi olacağı söyleniyor. Haberlere göre, Honda'nın yeni geliştirdiği bir dizel motorun bu otomobillerde kullanılması da olası. Motorun 1493 cm3 hacminde olduğu ve 1900 devirden itibaren 182 Nm tork ürettiği iddiaları dışında bir bilgi yok ne yazık ki. Resmi bir kaynaktan ses çıkmadığı sürece bu verileri pek ciddiye almamak daha doğru olacaktır.

Firmanın halen Accord, FR-V ve CR-V gibi modellerinde kullanılan 2.2 dizel motoru, VTEC'in ve NSX motorunun da babası olan ünlü Honda başmühendisi Kenichi Nagahiro'nun dizellerde nefret ettiği her şeyi değiştirmesiyle ortaya çıkmıştı. Zaten dizel modellerin tanıtımı da "Hate something, change something" (bir şeyden nefret et, onu değiştir) sloganıyla yapılıyor. Nagahiro'nun turbodizeli, sessizliği, kokusuzluğu ve temizliğiyle dünyada büyük takdir topluyor.

Eğer Honda "Global Small Car Platform" diye adlandırdığı ve Jazz'ın da temelini oluşturan yapı için bir dizel motor geliştirdiyse yeni Jazz'da hemen olmasa da bir noktada dizel seçeneğini görmemiz sürpriz olmaz. İddia edilen türde bir dizel de - sadece o torkla bile - hafif kasalı Jazz'ı kanatlandırır.

Ve kaçınılmaz soruya geliyoruz: Böyle bir Jazz çıkar ve bir gün Türkiye'ye gelirse sınıfındaki diğer dizellerden ne kadar pahalı olur?

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Barış Selam,

Honda motorda başarılı olduğu kadar, reklamlarda da çok başarılı.
Blogundaki haberi okuduktan sonra merak ettim ve dizel motoruyla ilgili reklam hakkında super bir değerlendirme okudum şu linkten:

http://www.wklondon.com/assets/pdf/Honda%20APG%20Paper%202005.pdf

Ha bir de reklamın yapım süreci var ki o da ilginç:

http://ilef.ankara.edu.tr/reklam/yazi.php?yad=9271

Cem

Adsız dedi ki...

baris bey, bu 2008 modelmi yoksa asagidaki linkten ulasilabilecegi gibi 2009 modelmi olacak ne dersiniz?

Adsız dedi ki...

http://jalopnik.com/cars/tokyo-auto-show/2008-honda-fit-now-with-more-embargo+breaking-interior-shots-302255.php