11 Nisan 2008

Bu yıl da en iyi 2. el otomobil

İngiltere'de senelerdir çeşitli sigorta şirketlerinin ve otomobil dergilerinin araştırmalarda en iyi ilk üç ikinci el otomobil arasında gösterilen Jazz, bu sefer de kendi sınıfında birinci oldu. Genel toplamda ise Toyota Avensis Verso ve Nissan X-Trail'in ardından üçüncü durumda. Warranty Direct adlı özel garanti uzatma hizmetleri veren uluslararası bir şirketin gerçekleştirdiği gelenekselleşmiş "Used Car of the Year" ödüllerinin 2008 sonuçları aşağıdaki gibi:

Süpermini: Honda Jazz
Kompakt: Honda Civic
Orta: Ford Mondeo
Kompakt Üst: Audi A4
Üst: BMW 5
MPV: Toyota Avensis Verso (*)
4x4: Nissan X Trail
Convertible: BMW Z3


(Bu Avensis Verso, bizdekiyse Corolla Verso)

3 yorum:

Adsız dedi ki...

ben olsam jazz'ın yeni modelini bir yıl daha getirmem

iyigit dedi ki...

merhaba barış bey,
toplu taşıma canıma tak ettiği için 30undan sonra ehliyet alıp bir araba almaya karar verdim. otomobiller hakkında geçen hafta itibariyle bilgi sahibi olmaya başladım:) okudukça ve gördükçe kafam daha da çok karışmaya başladı. honda jazz'ı görüp beğendiğim için blogunuzu zevkle okudum. hondanın ikinci elde iyi olduğunu görünce bir hayli heyecanlandım. cahilliğimi mazur görün bu arabaların ömürleri iyi kullanıldığında takriben ne kadardır? mesela 100.000km'de olan birinci nesil bir honda jazz alınır mı?

Barış Purut dedi ki...

Gecikme için lütfen kusura bakmayın, sorunuzu yeni görebildim. Honda'lar özellikle motor açısından istisnai derecede dayanıklı ve uzun ömürlü araçlar. Yabancı forumlarda birkaç yüz bin km'yi devirdiği halde sorunsuzca kullanılan Jazz'ların sahiplerinin yazılarını sık sık okuyorum. Hatta bunlardan biri Avustralya'da yaşayan ve çöllerde uzun yol yapan bir fotoğrafçıydı. Seneler önce arabası 250.000'deyken hiçbir şikayeti yoktu. 100.000 km'deki birinci nesil Jazz, sahibi de bakımını ihmal etmemişse gayet güvenle alınacak bir arabadır diyebilirim. Ama iki şeye baktırmayı ihmal etmeyin. Birincisi arka tekerleklerdeki "porya bilyası" (veya rulmanı) adıyla bilinen parça. Sert kullanmalar sonucunda birkaç senede yıpranıp sürtünmeye (dolayısıyla ses ve tüketim artışına) neden olabiliyor. Benim başıma gelmemişti ama Jazz'ın herhalde tek kronik sorunudur diyebilirim. ikincisi de o yaşa gelmiş her otomobilde dikkat etmek gereken pas sorunu.

Jazz'ın CVT'sini düşünüyorsanız çok kilometre yapmış olanlarına özellikle güvenle yaklaşabilirsiniz. Esas korkmanız gereken CVT şanzımanlı, yaşı çok ama kilometresi az bir Jazz olmalıdır zaten. CVT'nin nadiren de olsa görülen bir sorunu vardır ve sadece uzun süre kullanılmadan duran otomobillerde çıkar.

Son olarak şunu unutmayın elbette, sıfır otomobil almak bile şans işi. İkinci el Jazz alırken bir sorunla karşılaşma ihtimali, diğer her markanın her modelinde olduğundan daha düşüktür. Ama imkansız da değil elbette.

Umarım istediğiniz gibi sorunsuz bir otomobil bulup kazasız belasız kullanırsınız...