04 Aralık 2006

Jazz platformunda bir mini-minibüs






Los Angeles Otomobil Fuarı, Honda'nın ilginç bir modelinin lansmanına sahne oldu. Honda'nın açıklamasına göre Jazz platformu üzerinde geliştirilen Step Bus'ın (tuhaf şekli dışında) Jazz'dan önemli bir farklılığı var.

Jazz'ın benzin deposu öne kaydırılınca arkada doğan boşluk ve alçak zemin, yükleme kapasitesini akıl almaz bir şekilde artırmaya yarıyor. Bu boşluğun doğurduğu imkânlardan da çok çeşitli şekillerde faydalanılabiliyor.

Step Bus'ın radikal farklılığı, arka koltuk altındaki dev boşluğun motor için kullanılmış olması (Step Bus yine önden çekişli). Bu sayede Jazz'la aynı boyda ama çok daha kısa burunlu, prizmatik (çirkin'in geometricesi) tasarımlı ancak içi çok ferah bir otomobile imza atılmış. haliyle Jazz'ın yükleme imkanlarına sahip değil ama yolcular için gerçekten geniş bir alan ve bol koltuk pozisyonu sunuyor.

Özetle Step Bus, benzin deposunun öne, motorun da arkaya kaydırıldığı ilginç bir Honda. Honda'nın bir sonraki adımda ne yapacağını tahmin etmeye çalışmak giderek daha eğlenceli bir hal almıyor mu?

4 yorum:

Barış Purut dedi ki...

Şehirlerin aslında bu tür arabalarla dolması gerekiyor ama gösterişin son derece önemli olduğu ülkemizde bu 50 yıl sonra bile zor. Adım gibi eminim, bu Step Bus da aynı Jazz gibi ortalama bir SUV'dan daha fazla iç hacme ve ortalama bir küçük otomobilin yarısına yaklaşan tüketime sahiptir, herhangi bir SUV'dan da daha güvenlidir.

Tasarımına gelince, ben de tuhaf bir şekilde çekici buldum ama seri üretime bu şekliyle geçmesi Honda için intihar olabilir.

Barış Purut dedi ki...

Çirkinlik - güzellik göreceli kavramlar, Jazz için de "Hayatımda gördüğüm en garip - en çirkin şey" denildiğini duyuyorum.

Ek bir bilgi: Honda Türkiye, City'den umudu kesmiş olmalı ki yakında üretimini iptal ediyor ve sadece Civic HB üretimine odaklanıyor.

Barış Purut dedi ki...

Step Bus'ın resimlerine bir daha baktım da, Honda anladığım kadarıyla pasif güvenlikte bayağı yol almış. Motor arkada olduğundan burun (crumple zone) çok kısa ya, demek ki o 50 cm'lik buruna 4-5 yıldızı sıkıştırmayı başarmışlar. Konsept modelleri de işkembeden sallanarak üretilmiyor neticede.

Barış Purut dedi ki...

Bizde satılmayan Honda Element'in Kei Car kavramıyla birleştirilmişi gibi bir konsept bu. Belli olmaz, gerçekten de yeni bir sınıf yaratabilir.