27 Nisan 2006

TOV'un Jazz yorumu

ABD'li Honda tutkunlarının merkez üssü olan Temple of VTEC yazarı Jeff Palmer, ülkelerinde satışına başlanan Fit'i dört sayfalık bir yazıda değerlendiriyor:

"Eğer aynı zamanda hem pratik, hem tutumlu, hem güvenli, hem eğlenceli, hem değerli hem de ruh sahibi olan bir arabanın hayalini kuruyor idiyseniz, beklediğiniz araba büyük ihtimalle Fit. Bize gelmesinin 6 yıl sürmesi çok yazık, ancak Fit öylesine eşsiz bir ürün ki bunca senedir çıkan bütün yeni rakiplerini rahatlıkla alt ediyor.

13,850 ile $15,970 arasındaki fiyatlarıyla Fit, sınıfının en pahalılarından. Ancak bu ücrete sahip olunacaklar da dikkate değer: kusursuz işçilik, üst sınıflardakilerin kalitesinde bir iç mekan, takdire değer bir donanım ve konfor seviyesi, eşsiz standart güvenlik donanımı (perde hava yastıklarının da eklenmesiyle güvenlik 5 yıldız seviyesine çıkmış!), mükemmel sürüş dinamikleri, şaşırtıcı manevre kabiliyeti ve kullanışlılık.

Eğer bu sınıfta araç alacaksanız Fit'ten daha iyisini bulmak çok zor. Bazıları için tipi eskimiş olabilir, ama diğerleri için hala yeni, taze ve eşsiz. Gelecek nesil Fit'le nelerle karşılaşacağımızı ve Honda'nın bu arabayı ne kadar geliştireceğini görmek ilginç olacak. Şahsen daha güçlü motorlu bir SI model yapmalarını umuyorum, açıkcası bunun dışında değiştirmelerini isteyeceğim pek birşey yok."

Yorum: Şanslı Amerikalı! Elbette üstüne ekleyecek bir şey hayal edemeyebilir. Çünkü onların Jazz gibi modern şasili bir arabayla birlikte harikalar yaratan 1.5 vtec motoru, daha da geliştirilmiş yol tutuşu, fazladan perde havayastıkları, ipod uyumluluğu, 160 ve 200'er watt'lık müzik setleri, cruise control'ları vs. var. Biz de isteriz.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Kim istemez ki? Bu arada efsane geri dönüyor mu ne? Defne bebek bu aralar izin veriyor sanırım...

Barış Purut dedi ki...

Rahat rahat yazabildiğim zamanlar, eşimin annesinin bize gelip yardım ettiği günler Oğuzhan... Yoksa Defne Hanım da bütün hemcinsleri gibi çılgınca ilgi istiyor :) Neyse ki geceleri daha kesintisiz uyumaya başladı da ben de böyle yazabilir oldum!

Adsız dedi ki...

Barış öyle güzel şeyler bulup yazıyorsun ki günlüğünde,bir tane daha alasım geliyor :)) Senin sayende iyiki de almışım diyorum...Çok teşekkürler...Acaba diyorum 2007 yada 2008 de Türkiye'de Jazzda özellik arttırımı(motor seçeneği gibi) yaparlar mı?...Ya da baştan yepyeni bir Jazz çıkarmı karşımıza?

Barış Purut dedi ki...

Çok teşekkürler Serkan, benim de arada bir tekrar alasım gelmiyor değil bu adamların yazdıklarını okudukça. Bir de onlardaki kadar ucuz olabilse.. Başkasının beğendiğini görmek daha da çekici kılıyor zaten.

Honda Türkiye'nin ne düşündüğünü bilmiyorum ama bu sınıfta çok bol alt model ve uygun fiyatlı donanım seviyeleri sunan rakiplere karşı ayakta kalabilmek istiyorlarsa daha zengin donanım, belki bir makyaj tazeleme işlemi, bluetooth donanımı, mp3 çalarlı ve/veya mp3 çalar uyumlu bir müzik sistemi gibi yenilikler şart. Bunlar artık herhangi bir sınıfın tekelindeki lüks donanımlar değil, direksiyon ve pencere gibi standart olması gereken unsurlar.

Türk tüketicisinin otomobil seçerken öncelikle baktığı yabancılarda olduğu gibi ne kadar yakar, güvenli midir, iç hacmi nasıldır gibi unsurlar değil. İnsanımızın öncelikli amacı, elindeki parayla alabileceği maksimum aksesuar ve donanıma sahip olmak. Bagaj küçük, motor eski teknoloji olabilir, ama sis farı ya da sunroof veya cd çaları olmalı gibi. (Araştırmaların yalancısıyım)

Onun dışında bizim kullandığımız 1.3 (1.4 diye satılan) dışında 1.2 ve 1.5'i getirseler gerçekten çok iyi ederler.

Ayrıca bütün dünyada merakla beklenen ve en ucuz hibrid araba olacağı söylenen 2 lt / 100 km tüketimli jazz benzin + elektrik motorlu üretildiğinde o da gelirse ve fiyatı da yurtdışındaki gibi benzinlilerle aynı seviyede olursa sanırım çoğumuzun birinci tercihi olacaktır.

Honda Türkiye, City başarılı olursa Jazz'ın fabrikasının 2008'de açılabileceğini açıklamıştı. Bunun bize faydası dokunur mu hep beraber göreceğiz.