02 Eylül 2006

Kısa kısa

Detroit News gazetesinin Otomobil tüketicileri panelinde, Amerika'nın yeni japonlarından Nissan Versa, Toyota Yaris (sedan) Ve Honda Fit tartışılmış. Sekiz panelistten beşi, geniş ve esnek kabiniyle Fit'i aile ve arkadaşlarına tavsiye edecekleri otomobil olarak seçmiş. (Megane II boyutlarında bir araba olan Versa'yı Yaris ve Fit'le karşılaştırmalarını şahsen küçük sınıfı pek tanımamalarına bağlıyorum)
Versa, yoldaki "duruşuyla" ve 1.8'lik motoruyla beğeni toplayarak ikinci seçilirken Yaris sedan da konforsuz olduğu ve Çin otomobilleri gibi ucuz hissettirdiği gerekçesiyle sonuncu olmuş.

Panel katılımcısı Paul Tassi (19): "Kazanan açık arayla Honda Fit. Görsel bakımdan mükemmel. Uzak durmanız imkansız. İçine yerleşip keyfini çıkarmak istiyorsunuz".

Yorum: 19 yaşındaki bir Amerikalının spor olmayan bir Honda modelini çekici bulması daha önce pek rastlanan bir durum değildi. Bizdeki durum pek öyle olmasa da
Gerek Avrupa, gerek Amerika'da Civic, Accord, HR-V ve CR-V gibi modeller daha çok orta yaş ve üzeri tarafından tercih edilen otomobiller. Jazz, Honda'nın nesil sorununu da aşmasını sağlıyor. Amerika'da satılan Yaris'in işçilik ve malzeme kalitesi eğer bizdeki örneklerle aynıysa "Çin Malı" benzetmesini kesinlikle hak etmiyor.


Which! tüketici dergisi tarafından yapılan yeni bir anket sonucunda Jazz, "Best Buy"(*) sıfatını taşıyan az sayıda otomobilden biri. Anket, derginin ifadesine göre otomobilleri en iyi anlatacak kişilerin, yani sahiplerinin görüşleri alınarak gerçekleştirilmiş.
(*) Zargan.com'un best buy açıklaması şöyle: "bir tüketici örgütünce dikkatle denendikten sonra paranın karşılığını en iyi sağlayan ve rakip mallar arasında en iyisi olarak önerilen ürün")

Sonuçlar aşağıdaki gibi:
Süpermini: Renault Modus, Mazda 2, Honda Jazz
Orta: Ford Focus, Mazda 3, Audi A3
Büyük:
Volvo S40/V50, BMW 3, Lexus IS.
(Focus'la S40 ya da A3'le BMW 3'ün farklı sınıflarda sayıldığını ilk kez görüyorum)
Lüks: BMW 5, Mercedes E, Audi A6
MPV: Toyota Verso, Honda FR-V, Mazda 5
Arazi: Honda CR-V

32.000 otomobil sahibi arasında yapılan araştırmanın diğer ayağında en çok tavsiye edilen otomobil %98'le Porsche Boxster çıkarken, %27'yle en az tavsiye alan model ise geleceği son derece belirsiz olan Rover'ın 10 yıldan uzun bir süredir hafif makyajlar dışında yenilenmeyen 25'i.

Hiç yorum yok: