31 Temmuz 2008

Avrupa için Jazz resmen duyuruldu: Değişiklikler var!












Daha önce Yusuf Çevik'in yorum kısmına gönderdiği bir haberde yeni Jazz'lar için 1.2 ve 1.4 motorlardan bahsediliyordu. Şimdiye kadar okuduklarımızla tamamen çelişen bu bilgiler için mutlaka bir yanlışlık olmalı şeklinde cevap vermiştim. Durum şimdi biraz daha açıklığa kavuştu ve haberde yazılanlar doğru çıktı. 

Avrupa, başta duyurulan 1.3 ve 1.5 I-VTEC yerine gerçekten de 1.2 ve 1.4'lerle devam ediyor. Ancak bunların da I-VTEC olacağı belirtilmiş. Aşağıda bu motorların rakamlarını görebilirsiniz ama devir bilgisine ne yazık ki ulaşamadım.

Yeni 1.4:
100 PS - 127 Nm, karma tüketim: 5.3 litre. (eski değerler 82 - 119'a 5.6)
Yeni 1.2:
90 PS - 114 Nm, karma tüketim: 5.1 litre. 

CO2 emisyonlarındaysa beklenen bir düşüş var: 1.2'de 129 yerine 120 g/km, 1.4'teyse düzde 123, otomatikte 120 g/km (eskisi 137). Otomobilin düz versiyonunda yeni Accord'da da sunulan SIL (vites değiştirme ışığı) de bulunuyor. En düşük tüketime ulaşmak için bu ışığı dikkate alarak vites değiştirmek yeterli.

Yalnız çoğu okurumu ilgilendirecek en önemli değişiklik, motorla ilgili olanı değil. 

Honda Avrupa'nın duyurusuna göre yeni Jazz'ın 1.4 motorlusunda CVT değil, daha da düşük tüketim sağlayan 6 vitesli yarı otomatik I-SHIFT şanzıman bulunacak. 1.4'ün düz viteslisi de olacak ancak 1.2 sadece düz vitesle satılacak. Bu yeni şanzıman, ilk olarak yeni Civic HB'de kullanılan ünitenin geliştirilmiş bir versiyonu olacak. Daha yumuşak vites geçişleri ve daha akıllı bir otomatik mod vaat ediliyor. 

Avrupa için duyurulan bütün modellerde 2 ön, 2 yan ve bütün camlarda perde hava yastıkları standart. Öndeki hava yastığı, geriye bakan bebek koltuğu takılması için iptal edilebilecek. Yeni Jazz'da arka koltuklar için de emniyet kemeri uyarısı bulunuyor. (Önde bile kemer takmayıp alarmı susturmanın yollarını arayanların kabusu olacağına eminim, ama süratli bir kaza sırasında arkada kemersiz seyahat eden yolcunun öndekilerin ölümünü garantilediğini unutmayın)

Japonya'da çıktığında 427 litre olarak duyurulan bagaj hacmi, Avrupa için 399 litre olarak verilmiş. 427'yle 399 arasındaki fark stepneyle lastik tamir kiti arasındaki fark olabilir mi bilmiyorum. 399 litrelik haliyle bile Jazz sınıfındaki en büyük bagajlı otomobil olmaya devam edecektir, muhtemelen bir üst sınıf hatchback'lerin hepsinden de büyük bagajlı olma özelliğini devam ettirecektir. 

Jazz'ın süspansiyonu, büyük otomobillerin verdiği oturaklılık hissini verecek şekilde geliştirilmiş. İz açıklığı 5 cm artarken VSA bütün modellerde sunuluyor (standart mı seçenek mi belli değil). Önde daha geniş kaliperli ve havalandırmalı diskler ve arkada da disk frenlerle duruş mesafesi daha da kısaltılmış. Fren pedalının dozlaması da geliştirilmiş. Eski kasada standart olan ABS, EBD ve Brake Assist doğal olarak aynen korunmuş. 

Ülkemizde bir karşılığının olup olmayacağını bilmediğimiz 1.4 EX modelinde sunulan ve arka koltukların üzerine kadar uzanan ve ısı geçirmeyen cam tavan (güney güneşinde o ısının ne kadarını geçirmeyeceğini merak ediyorum), istendiğinde bir perdeyle de örtülebiliyor.

Otomobilin zayıf noktalarından biri olarak görülen ses yalıtımında da iyileştirme olduğu belirtilmiş. Ancak desibel cinsinden bir karşılaştırma bulunmuyor. 

Not: Yukarıdaki fotoğraflar, İngiltere'de Ekim ayında sunulması beklenen 1.4 EX'e ait.
 
Yorum: Türkiye'ye düz ve otomatik seçeneklerle 1.4'ün geleceğini tahmin etmek güç değil. Yeni kasanın ilk tanıtımında esas ilgimizi çeken cam tavan gibi seçenek ya da VSA gibi özelliklerin bizde de sunulup sunulmayacağını herhalde son ana kadar öğrenemeyeceğiz.

Doğal olarak bir sorum var: İkisi de 100 beygir ve 127 nm değerlerinde iki farklı motora (1.3 ve 1.4) ne gerek vardı?

Ek 1: Bütün bu bilgilere ve daha fazlasına Let History Live'den ulaşabilirsiniz
Ek 2: Hürriyet'te Türkiye için verilen tarih Kasım 2008.

27 Temmuz 2008

Kişisel bir listede Jazz

Honest John, doyurucu yorumlarından çok faydalandığım ve Jazz'ı seçmemde de etkisi bulunan kaynaklardan biriydi. Sitenin sahibi, giriş sayfasında en iyi bulduğu on otomobili sıralamış. Kişisel ve farklı bir liste. Diğerleriyle belki de tek ortak noktası, Jazz'ın tepelerde bulunması:

1- Ford Mondeo III (2000 - 2007)
3- Ford Focus II (2004 - 2007)
4- Vauxhall (Opel) Vectra C (2002 - 2008)
5- Toyota Auris (2007 - )
6- Mazda 6 (2008 -)
7- Honda Civic UK (2001 - 2005)
8- Citroen Berlingo Multispace II
9- Ford Focus III (2008 - )
10- Mazda 3 (2004 - )

Tatil dönüşü

İki haftadır tatildeydik ve yeni döndük. Son üç senedir arabayı tanıtmak adına izlediğim güzergahları, hızımı ve tüketim rakamlarını çok detaylı vermiştim, bu sene sadece geçmiş yazılara link verip son yolculuğumun kısaca özetini geçeceğim:

1) Ataşehir - Yenikapı (arada feribot) + Bandırma - Çeşme: 5.0 litre / 100 km. Bu galiba yeni bir uzun yol rekoru oldu. Sakin bir yoldu, 5. viteste 90 km/s ile çok uzun süre gidebildim. Arabada 3 yetişkin, bir Defne, sığacağına bunca yıldan sonra benim bile inanamadığım kadar da çok sayıda ve aşırı ağır çantalar vardı. Klima sürekli çalıştı.

2) Çeşme - Bodrum: 6.5 lt / 100 km. Bir yolcumuzu ve yüklerimizin bir kısmını Akbük'te bırakmamıza rağmen tüketimdeki artışın tek bir sebebi var. Park halinde çok uzun süreli ve klimalı molalar. Kayınvalideme Akbük'te kalacak yer ararken tüketim bir ara 8'e kadar yükseldi, uzun yola çıkınca 6,5'a düşebildi. Hava aşırı sıcaktı, yer yer 40 derecenin üstündeydi. Klimayı kapatığımız anda buhar banyosuna girmiş gibi oluyorduk, mecburdum...

3) Bodrum - Bandırma + Yenikapı - Ataşehir: 6.7 lt / 100 km. Amacım dönüşte de gelişteki gibi rahat rahat, sabit süratle gitmek ve azalan yolcu sayısı ve yük sayesinde 5 lt'nin altında tüketmekti. Ancak bazı sebeplerden dolayı yola hesapladığımızdan 2 saat kadar daha geç çıktık ve Bandırma'da feribota yetişebilmek için sürekli yüksek süratlerle ve sollamalarla geldik (Böyle bir yolculuğun stresi de tatilin bütün huzurunu da birkaç saatte silip bitirdi diyebilirim). Gereğinden daha hızlı gitmemeye çalıştım ve feribota, kalkışa dakikalar kala varabildik. Kendimi o kadar kasmışım ki boynum ve başım hala ağrıyor. Hoyrat kullanma şeklime ve klimanın sürekli açık kalmasına göre 6,7 lt / 100 km, rekor düşüklükte bir tüketim diyebilirim. Kaç kilometreyi kaç saatte geldim, ne kadar bastım gibi detayları yazmayacağım, kimseye kötü örnek olmak istemem. Jazz da zaten hiç buna uygun bir araba değil, aman fazla zorlamayın.

Genel sonuç: 3,5 yaşındaki ve 65.000 km'deki otomobilim, her türlü yol ve koşulda hiç nazlanmadan görevini başarıyla yerine getirdi. Sadece yüksek hızlarda rüzgar ve yol bozuklukları zaman zaman soğuk terler döktürdü, ama ne Jazz ne de herhangi bir küçük otomobille zaten o hızlara çıkmamalısınız, Jazz'ı suçlayamam. Gidişte aşırı yük ve sürekli klimaya rağmen sadece 5 litre / 100 km tüketmiş olmasında özel bir çabam yok. Sadece 90 km/s hızımı koruyabildiğim kadar korudum.

Bazı diğer uzun yol sonuçları için:
1, 2, 3

Peki ya 0-100?

Önümüzdeki sonbahar gelmesini umduğumuz yeni kasa Jazz hakkında şu ana kadar dağ gibi veri birikti. Aracın hemen hemen bütün detaylarına erişmek mümkün. Ancak Japonya dahil olmak üzere hala hiçbir ülkede resmi olarak açıklanmayan son bir bilgi kaldı, o da 0'dan 100'e kaç saniyede çıktığı. Bazıları bunu önemsiz görür. Örneğin yeni çıkan yerli bir otomobil dergisi Oto Trend, yeni modelleri tanıtmak için bütün hayati verileri sunarken ivmelenme değerlerini ihmal etmiş. Bu tercihin nedenini bilmiyorum. Bir otomobili kullanmadan tanıyabilmek için motor gücü, torku, bunları hangi devirlerde nasıl ürettiği, ağırlığı gibi önemli bilgilerin yanında 0-100, 80-120 gibi farklı hızlanma sürelerini de öğrenmek gerekir ki kafamızda bir fikir oluşabilsin. Bütün diğer değerleri sunup ivmelenme rakamlarını vermemeyi, bir insanı sadece kilosuyla tarif edip boyundan bahsetmemek kadar yanlış buluyorum.

Takip edebildiğim kadarıyla şimdiye kadar sadece bir Amerikan dergisi, yeni kasanın otomatik şanzımanlı ve 1.5 motorlusunu akselerasyon açısından test etti: Sıfırdan 60 mile (0-96 km) 11.4 saniyede çıkmış. Şanzımanın CVT olup olmadığı konusunda bir bilgi yok. Düzünün ivme değeri de yok. Ayrıca bunun 100 beygirlik 1.3'teki karşılığını da bilmiyoruz. 1.5 motorlu, 120 beygirlik ve 1000 kg'dan hafif bir araba için 11.4 saniye çok parlak bir değer değil. Testlerde eski kasanın ABD versiyonunun düzü 8.5, otomatiğiyse 11.3 saniyelik sonuçlar veriyordu. 

Yeni kasayla ilgili resmi bir bilgi olmadığından "Motor gücü artmış ama hızlanması değişmemiş ya da kötüleşmiş" gibi bir iddiada bulunamıyorum. Umarım öyle değildir.

09 Temmuz 2008

Alternatiflere devam

Bir aksilik olmazsa sene sonuna kadar arabamı hala sorunsuz ve kusursuz durumdayken satıp yenilemeyi planlıyorum. Şimdiye kadar farklı fiyat ve sınıflardan çeşitli alternatifler sıralamıştım. Bunların arasında Honda Civic HB ve Fiat Bravo gibi gerçekten alakasız arabalar da vardı. Gerçi bu ikisini de eledim, Civic'i fiyatından dolayı elbette... Bravo'yu ise sadece elemek istedim, ilk çıktığında verdiği heyecan çok çabuk söndü. Aile otomobili olarak yeterliliklerinden ve kalitelerinden dolayı Note ve Qashqai gibi olasılıkları hala elemiş değilim ama en yakın Nissan servisinin bile çok uzakta olması kara kara düşündürüyor. Honda Damla'nın yürüme mesafesinde olmasına alışmışım bir kere.

Şimdiye kadar hiç sedan düşünmemiş olsam da bugün bu konudaki fikrimi değiştirebilecek çarpıcılıkta bir otomobille tanıştım. Bu tecrübeye dayanan bir tavsiye filan değildir, kişisel bir heyecan fırtınasıdır. İlgili yazımı Ekşi Sözlük'ten okuyabilirsiniz

Öncelikli tercihim kesinlikle yeni nesil Jazz olacak ama donanım ve motor konusundaki belirsizlikler kafamı fazlasıyla kurcalıyor.

Başta belirttiğim gibi bir aksilik yaşamazsak pek yakında Jazz'ımı satılığa çıkarabilirim. Takasa vermekle kendim satmam arasında kayda değer bir fark olmayacaksa hiç sıkıntıya girmeyip takas yolunu seçmeyi düşünüyorum. Bir önceki arabamı satmaya çalışırken uğraştığım insanlar beni hayatımdan bezdirmişti de!..

08 Temmuz 2008

Honda Türkiye'ye açık mektup

Dün konuştuğum bir Honda bayisi çalışanı, yeni Jazz'ın Türkiye'ye Ekim'de getirilmesini beklediklerini söyledi. 

Yeni Jazz'ın hangi motorla getirileceğini bilip bilmediklerini sorduğumdaysa daha önce konuştuğum bütün diğer bayilerin çalışanları gibi aynı garip bilgiyi verdi: 1.5 motor 100 beygir.

Honda'nın böyle bir motoru olmadığını, yeni Jazz'da şu ana kadar sadece 1.3 I-VTEC 100 bg ve 1.5 I-VTEC 120 bg'lik motorlar kullanıldığını söylediğimde sanırım beşinci ya da altıncı kez "Bize gelen bilgi bu, ayrıca Jazz'da 1.3 motor yoktur" cevabını aldım. 

Konuştuğum o kadar bayide nasıl olup da aynı yanlış bilginin bu kadar kesin bir dille ifade edildiğini çözemiyorum. Kimseyi suçlamak istemiyorum ama eğer bu bilgi Honda Türkiye'den kaynaklanıyorsa ve alacakaranlık kuşağının derinliklerinde bir yerde bu yazıyı okuyan bir Honda Türkiye çalışanı varsa aşağıdaki maddeleri ilgili departmana iletmesini rica ediyorum: 

1- Yeni Jazz'ın 1.3 motoru olmadığı kesinlikle yanlış bir bilgi. Tamamen bu kasaya özel 1.3 ve 1.5 I-VTEC motorlar geliştirilmiş durumda. Ayrıca şu anda kullandığımız Jazzlarda dahi aslında 1.3 motor var. 1339'un 1300'e mi yoksa 1400'e mi yakın olduğunu tartışmayı anlamsız buluyorum.

2- Yeni Jazz'da şu ana kadar 1.5 litrelik ve 100 beygir gücünde bir motor (ne I-DSI ne de I-VTEC) asla kullanılmadı. Bazı ülkelerde 1.5 I-DSI seçeneği bulunuyor ama o da 87 beygir gücünde. 1.5 litrelik ve 100 beygirlik bir motor asla olmayacak diyemem elbette ama bu çok düşük bir ihtimal. Yeni kasada zaten 1.3 100 bg var! 

Ve haberiniz olsun, yeni Jazz yine tek motorla sunulacak ve Jazz meraklıları yine üvey evlat muamelesi görecekse yeni kasaya geçmek yerine başka markaları tercih etmeye hazırlanan bir yığın tanıdığım var. 

Buyurun, bu bilgiler de Honda'nın yeni Jazz broşüründen:


Maximum Power (ps/rpm) 

(1.3) 100 / 6000 - (1.5) 120 / 6600 


Maximum Torque (kg.m/rpm) 

(1.3) 13.0 / 4800 - (1.5) 14.8 / 4800