16 Temmuz 2005

Melezlerle safkanlar

Yabancı bir forumdan, özetle:

Wheels adlı bir otomobil dergisi (ve sitesi) çalışanları, 20.000 dolar fiyatlı
Civic Hybrid'i (benzin+elektrik motorlu) deneyip 6,5 litre ortalama tüketim elde ettiklerini anlatıyorlar.

Bunun üzerine Harry Calderbank adlı bir Jazz sahibi, büyük bir fotoğraf gezisi için gittiği Avustralya'da katettiği 30.000 km boyunca 5,3 litre / 100 km yaktığını, 90 km sabit hızda (daha önce benim de aktardığım gibi) 3,9 litre gördüğünü yazıyor. Tüketimin, 140-150 km/s hızlarda bile sadece 6.7'ye kadar yükseldiğini de belirtiyor.

Sonuçta da diyor ki, "Ya yeni melez teknolojisi Jazz gibi iyi tasarlanmış ucuz arabaların zaten sunduğu düşük tüketimi elde etmenin henüz çok pahalı bir yolu, ya da Wheels'in deneme sürücülerinin sağ ayakları fazla ağırmış."

Bence ikisinden de biraz olabilir. Ancak günün birinde melez otomobiller, ardından da yakıt hücreliler geldiğinde onları kesinlikle klasik benzinli ve dizellere tercih edeceğim. Çevreyi ne kadar az kirletirsek o kadar iyi, hatta yakıt hücresiyle çalışan arabaların tek atığının saf su olması da bambaşka bir güzellik. Alternatif teknolojiler mutlaka gelişecek, ucuzlayacak ve yayılacaklar. Otomobil tarihindeki bu ilk gerçek devrimin bizim çağımızda olması da çok heyecan verici (hiç değilse benim için).

Not 1: Jazz'ın yurt dışındaki satış fiyatı 12.000 dolar civarında.

Not 2: Civic Hybrid'de 85 hp / 89 nm üreten 1.3 benzin motoru ve 13 hp / 116 nm tork üreten elektrik motoru bir arada çalışıyor. Toyota'nın Prius'undaysa iki motor dönüşümlü çalışıyor. Farklı yöntemlerle de olsa iki araba da eşit derecede ekonomik olmayı başarıyor. Elektrik motorlarının en önemli iki avantajı, torkun çok yüksek olması ve bu torku her devirde eşit sunması. Aynı diğer melez otomobillerde olduğu gibi Civic Hybrid'de de benzin motoru çalışırken ve fren yapılırken elektrik motorunun pilleri şarj oluyor (regenerative braking: 1, 2, 3), arada bir "fişe takmak" gerekmiyor.

Not 3:
2006'da çıkacak yeni nesil Civic Hybrid'lerde tüketim %5 aşağı çekilirken ve güç de %20 artırılmış.

Hiç yorum yok: