04 Mayıs 2006

Sığamayanlar utansın!

Jazz'ın donanımı konusunda diğer ülkelere göre biraz şanssız olduğumuz söylenebilir - hala MP3 çalarımız ya da Refresh modumuz yok. Ancak bazı konularda da hayret verici şekilde yabancılardan daha şanslıyız.

Mesela yabancıların fazladan para ödeyerek alabildiği 15 inçlik spor jantlar bizde (Comfort ve Elite'te) standart. Ayrıca Amerikan Fit'in optitronik göstergesi yokken bizimkilerde (sport dışında) var. Optitronik ışıklandırma gibi inanılmaz yararlı bir özellik neden onlara sunulmamış, anlaşılır gibi değil.


Amerikalı Fit'in standart 14 inç jantlarının biraz yetersiz kaldığını, göstergelerinin yeteri kadar parlak olmadığını eleştiren Auto Writer yazarı Dan Jedlicka, yazısını şöyle devam ettiriyor:

"Yüksek mukavemetli çelikten imal edilmiş sağlam yapılı Fit'i kullanmak eğlenceli. EPS direksiyonu seri çalışırken, gelişmiş süspansiyonu da esnek bir sürüş ve iyi yol tutuşu sağlıyor. Fren pedalıysa en kısa duruşlarda bile yumuşak bir yavaşlama sağlıyor".
Fit Japonya'da 2001'de çıktığından beri yetmiş ülkede farklı motor ve donanım seçenekleriyle bir milyondan fazla sattı. Mini Cooper durumunda olduğu ve Honda'nın da açıkladığı gibi, Fit tam bir "birinci sınıf giriş seviyesi otomobili". Honda'nın kalite konusundaki haklı şöhreti de cabası."

Bu yazıda Fit'in haksız bir şekilde kötülendiği konu da şu: Jedlicka, "Beş kişilik olduğu söylense ve beş adet emniyet kemeri bulunsa da Fit'e ancak dört kişi sığabiliyor. Ayrıca 1.85 boyundaki biri arkaya oturduğunda, ön koltukta uzun boylu ve koltuğu çok geriye itmiş biri oturuyorsa dizleri sıkışabiliyor" demiş.

Kendisine yazmayı düşünmedim değil, belki de eğlence olsun diye yazarım.

1- Orijinal Jazz'ın boyu 3,85 santimetre, Amerika'daki toplam 16 santimetre daha uzun ancak bu sadece tamponların şişirilmesinden kaynaklanıyor: Amerika'da satılan 4 metre ve altındaki kaç arabada (Aveo - Kalos, Fiesta, Mini, Yaris...) Jazz'dan daha fazla diz mesafesi var?

2- Küçük sınıfta en fazla diz mesafesi dünya genelinde hangi arabada? Cevabı Jazz olmasa sorar mıydım?

3- Yine Amerika'da satılan 4 - 4,5 metre arası kompakt sedan ve hatchback'lerin (VW Rabbit/Golf, Ford Focus...) kaçında Jazz'dan daha fazla diz mesafesi var? Neden eşim ve bebeğimle birlikte Jazz'ın arkasına rahatlıkla sığarken mesela geçen hafta kayınbiraderimin Focus'unda resmen işkence çektik? (Kayınbirader kısmına girmesem de olur sanırım)

4- Beş iri Amerikalı bir küçük sınıf otomobiline sığışmaya karar verdilerse Jazz'ın suçu ne? Arabamın arka koltuğunda ortalama bir yetişkinden daha fazla yer kaplayan bebek koltuğu takılı olduğu halde geri kalan boşluğa normal boyutlarda iki yetişkin rahatça oturabiliyor, bu araba 5 ortalama Türk vatandaşını (Boyumuz kısa olsa da enimiz yeterince geniştir) rahatlıkla, dizlerini sıkıştırmadan, kalçalarını aşındırmadan taşıyor. 100-150 kilo olan ve her yere beş ahbap çavuş şeklinde yolculuk yapmak isteyen 1.90'lık adamlar neden küçük sınıf araba alsın?

Sorularım bu kadar.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Kayınbiraderi olaya katmasaydın iyi olurmuş...:) Ana fikri aldım ama...