30 Haziran 2005

Bagaj hacmi karşılaştırması

Soldaki grafikte B (Clio, Palio, Getz...) ve C (Megane, Astra, Golf...) segmentindeki bazı otomobillerin bagaj hacmi karşılaştırmasını görebilirsiniz. Jazz'ın boyut ve fiyat olarak B segmentinde yer aldığını unutmayın. İleride tüketim için de benzer bir tablo yapmayı düşünüyorum. Bütün verileri otomobil firmalarının resmi türk web sitelerinden aldım.

Listedeki arabaların bazılarında (örneğin Colt ve Modus) bagaj, arka koltuklar öne kaydırılarak genişletilebiliyor ancak genişletilmiş durumda bile hacim 250-300 litre civarında kalıyor.

Bu tabloya özellikle koymadığım bazı modeller oldu.
Mesela
Seat Altea: tasarımını çok sevdiğim Altea'nın bagaj hacmi 409 litredir, ancak boyunun 4,3 metre olduğunu da hatırlatmak isterim. Jazz, 3.8 metreye 380 litre veriyor. Altea'nın şehir içinde 10.5-11 litre yakmasıysa bambaşka bir hikaye.
Touran, Focus C-Max, Corolla Verso ya da Zafira benzeri minivan'ları da özellikle koymadım çünkü ne fiyat, ne boyut ne de sınıf olarak B ya da C segmentiyle rekabet durumunda değiller. Honda'nın Jazz'la benzer mantıkta tasarlanan yeni ve bir büyük modeli olan 4.2 metrelik FR-V'si gelirse bu sınıf içinde ayrıca bir karşılaştırma yaparım. FR-V, öne ve arkaya üçer yetişkinin oturabildiği, eski Amerikan arabaları rahatlığında ilginç bir Honda.

Bu tablonun esas amacı, Jazz'ın hacim bakımından kendi sınıfı olan B segmentinin çok ötesinde olduğunu ve C segmentini dahi geçtiğini göstermek. Halbuki Jazz, 3.8 metre uzunluğuyla ve 26.500 YTL fiyatıyla B segmentinin ortalarında kalan bir model. Şahsen Jazz'ı boyutlar ve hacim açısından sadece burnu kısaltılmış ve gerisine dokunulmamış bir C segmenti üyesi olarak algılıyorum.

Bagajdaki rahatlığın aynı şekilde yolcu kabininde de devam ettiği anlaşılıyordur sanırım.

Not: Tabloyu yaparken eklemeyi unuttuğum
Hyundai Getz'in bagaj hacmi 254 litreymiş.

Düzeltme: Önemli bir fark değil ama Jazz'ın bagaj hacmi 380 değil 382 litre.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

nissan note nin bagaj hacmi konusunda bilginiz varmı acaba.teşekkürler.

Barış Purut dedi ki...

Normal konumda 280, arka koltukları ileri kaydırınca 437 litre. Koltukları tamamen yatırınca da toplam 1332 litre. İlk çıktığında verilen bilgi buydu, makyajlanan Note'ta değiştiyse bilgim yok...

Adsız dedi ki...

Mitsubishi Colt tabloda baktığımızda paliodan daha küçük görünüyorsada aslında koltuklar kaydırıldığında 310 litreye kadar büyüyor ayrıca sınıfının en geniş iç hacmine sahip olduğu için koltuklar öne kaysa bile arabada çok bi daralma olmuyor. Bu tablo bilgileri yanıltıcı olabiliyor böyle düşününce Ayrıca Colt çok tanınmasada o da aynı şekilde koltukların yattığında 1032 lt bagaj hacmine ulaşıyor.