28 Haziran 2005

Euro Ncap puan ve açıklamaları

O kadar bahsetmeme rağmen daha önce link'ini vermeyi unuttuğum Euro Ncap sonuçları:

http://www.euroncap.com/content/safety_ratings/details.php?id1=1&id2=188

Süpermini sınıfında teste sokulan Jazz, aynı sınıfta test edilmiş olan 50 kadar araçla karşılaştırıldığında manzara şöyle:

1- Elli aracın arasında çarpışma testinden sadece Renault Modus ve Peugeot 1007 beş yıldız (tam puan) almış. Jazz, dört yıldızla ikinciliği yirmi kadar araçla paylaşıyor.

2- Jazz ve yeni Suzuki Swift, yaya güvenliği konusunda üçer yıldızla birinciliği paylaşıyor (2001 öncesi eski usülde gerçekleştirilen testlerde Daihatsu Sirion da üç yıldız almış).

3- Elli arabadan sadece onu çocuk güvenliği konusunda herhangi bir puan alabilmiş. Jazz üç yıldızla Renault Modus, Hyundai Getz ve Kia Picanto'nun ardından (dört modelle birlikte) dördüncü.

Bu üç ayrı başlığın hepsi (yaya, çocuk ve çarpışma) beraber ele alındığında Jazz, üst sınıflarla bile karşılaştırıldığında en iyilerin arasında.

Not: En güvenli arabanın aslında kaza yapmayan araba olduğunu da hatırlatmak gerekiyor. Bugün teste girse herhalde tek yıldız bile alamayacak bir Renault 12'de sakin sakin yolculuk yapmak, 150'yle giden beş yıldızlı bir Renault Megane II'de bulunmaktan kat kat daha güvenlidir. Arabanın ne kadar tehlikeli bir şey olduğunu bir saniyeliğine bile unutmamak, dikkatli ve sakin kullanmak şart. Aslında otomobil şoförlüğü, uçak kullanıyor olsaydınız göstereceğiniz dikkatin kat kat fazlasını istiyor.

Hiç yorum yok: