9000 km'yi 500 km'lik bir Edirne yolculuğu sırasında doldurduk.
Yol boyunca bomboş olan otobanda asla 120'den aşağı düşmedim (genellikle 140-150, bir süre de 170 yaptım) ve yolun sonunda ekranda gözüken ortalama tüketim inanılmaz bir 6.6 litreydi. Yola çıkarken depoyu (42 litre) doldurmuştum. Gidiş geliş sürekli 120-170 km/s arası yolculuk yaptığımız halde İstanbul'a geri döndüğümüzde 9 litre uyarı ışığı henüz yanmamıştı, yani o kadar yüksek hızlarda 500 km yol yapıp 33 litreden az tüketmiştik.
28 Haziran 2005
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
4 yorum:
Baris Bey yine ben, bikacaksiniz benden artik:)
Simdi bu yazacaklarim uzerine "ne alakasi var yahu" ya da "birak kardesim sosyal mesaj vermeyi" dediginizi duyar gibiyim, ama dayanamayip yaziyorum. Yazinizin bir kismi aslinda dikkat cekici ve acikli: "bombos olan otobanda". Maalesef nadir pik zamanlar haricinde, İstanbul-Adapazari arasindaki haric butun otoyollarimiz bombos. Neden? Cunku 1950'li yillarda beri devlet buyuklerimiz ozellikle 100-700 km arasi mesafe tasimalarinda en ekonomik, cevreci ve hizli yol olacak demiryoluna yatirim yapmak yerine ona uvey evlat muamelesi yapmayi tercih ettiler ve bizim vergilerimizi bombos olacak otoyollara yatirdilar. Biz de bombos otoyollarda arabalarimizla nasil hiz yaptigimizi anlatiyoruz birbirimize. Aferin bize yani.
Niye bıkayım Gökçe Bey, "yorumsuz bir günlüğün hayat damarlarından biri kopmuştur" diyebilirim! İnsanların yazdıklarımı okumaya zaman ayırması zaten mutluluk veriyor, bir karşılık almaksa bambaşka bir keyif.
Ayrıca çok haklısınız, gerçekten de Adapazarı - İstanbul otobanı dışında kullandıklarımın hepsi de neredeyse yıllardır bomboş. Hatta bazılarında uzun kilometreler boyunca tek bir araç görmediğim bile oldu.
ev arkadaşımda da honda jazz var istanbul şehir içi kullanım 28-30 kuruş arasında malesef. hatta geçenlerde yalovaya gittim 25 kuruş yaktı. yani bana çok gibi geliyor sonuçta 1400 motor araba.
Sayın Ekmel, arabanın düz mü otomatik mi olduğunu ve hangi koşullarda sürdüğünüzü (vites / devir / hız / klima) belirtmemişsiniz.
Benzinin litresine bu hafta itibatıyla 95 oktan için 353 kuruştan alırsak ifadenize göre bahsettiğiniz Jazz 1 litreyle uzun yolda 353/25=14 ve şehir içinde 353/30=11 arasında değişen yol yapmış. Bu da 7.1 lt ile 9 lt / 100 km arası değerler demek.
Ortalama Jazz kullanıcıları bunların 2 litre kadar altında dolaşır gerçekten. Ama nasıl kullandığınızı yazmadığınız sürece bu değerlerin malesef bir anlamı yok. Sabit 90 km süratle giderken 7 litre yakması çok zor. şehir içinde çok yüklü, sürekli klima açık ve sert kullandığımda bile 7-7,5 litreye ancak çıkıyor arabam. Normaldeyse maksimum 6 küsur litre tüketiyor. Şehir dışında da ne kadar yüklü olursa olsun, klima hep açık olsa bile sabit hızla (5. vites 90 km/s) gidiyorsam ancak 5.5'lara kadar çıkıyor. Boş ve klimasız iken 4 litrenin altına indiğiniyse çok gördüm. Bu değerler kimi arkadaşlarda 1 litre kadar yukarı çıkabiliyor, bu da normal.
Tüketimi kuruşla değil, blogu gelecekte okuyup bilgilenmeye çalışacaklar adına fiyat değişmelerinden etkilenmeyecek şekilde lt / 100 km ile ifade ederseniz sevinirim. Eğer benzin bir yıl sonra 4 ya da 5 ytl olursa yazdığınız kuruşlar hiçbir şey ifade etmeyecek.
Hem bu Jazz'ın gösterge tablosunda zaten yazan türden bir değer, hesaplamanıza gerek bile yok.
Bir de sağlıklı ölçüm için yola çıkmadan göstergeyi sıfırlayıp yol bitene kadar dokunmamanız ve sondaki değeri dikkate almanız gerekiyor.
Yorum Gönder