28 Haziran 2005

Hatalı eleştiri

Adını şu anda hatırlayamadığım yeni oto dergilerimizden birinde bir Jazz 2005 CVT yorumu okudum. Farkedebildiğim kadarıyla tek bir konuda hataya düşmüşlerdi, o da araçta hararet göstergesi "olmamasını" eleştirmeleri.

Jazz'ın hararet göstergesi elbette var ama analog ibre şeklinde değil. Onun yerine soğuk ve sıcak ışıkları var. Arabayı çalıştırdığınızda motor sıcaklığı normal değerine gelene kadar mavi renkli soğuk uyarısı yanıyor. Normal sıcaklığa erişince de uyarı sönüyor ve ısıyla ilgili bir işaret kalmıyor. Başıma gelmedi ancak el kitabından okuduğum kadarıyla "sıcak" için iki türlü uyarısı var. Eğer araba zorlanmaya başlarsa ve motor ısısının tehlikeli sınıra gelme ihtimali doğarsa önce sıcak ışığı yanıp sönmeye başlıyor. El kitabına göre bu durumda tavsiye edilen arabayı 5-10 dakika dinlendirmek. Eğer ışık sürekli yanarsa yine her arabadaki gibi sorun var demektir.
Yani ibreli bir göstergenin sağlayacağı her bilgiyi veriyor, bir sorun olmadığında da dikkati dağıtmayıp ortadan kayboluyor.

Jazz gibi en önemli özelliği rekor seviyede düşük yakıt tüketimi olan bir arabanın bu özelliğinden tam faydalanmak isteniyorsa soğuk ışığına dikkat etmek gerekiyor. Arabayı çalıştırdıktan sonra soğuk ışığının sönmesini beklemeyip hemen harekete geçersek motor zarar görmese bile gereksizce fazla yakıt tüketiyoruz (aslında her arabada olduğu gibi).

En doğrusu vakit varsa bir iki dakika bekleyip motoru ısıtmak.

Hiç yorum yok: